2015_bb_australia
Guy Sebastian
(Australië)

2015_bb_austria
The Makemakes
(Oostenrijk)

2015_bb_france
Lisa Angell
(Frankrijk)

2015_bb_italy
Il Volo
(Italië)

2015_bb_spain
Edurne
(Spanje)

2015_bb_united_kingdom
Electro Velvet
(Verenigd Koninkrijk)

2015_bb_germany
Ann Sophie
(Duitsland)

Welkom bij de zesde editie van "Barry & Bart's HOT or NOT"! Sinds Oslo 2010 zetten Bart Ensie & Barry van Cornewal alle deelnemers op een rij, en voorzien ze ná de eerste repetities van commentaar. En ook dit jaar zijn zij op zoek naar dat ene Eurovisie pareltje. Of zijn 't er meer? Vandaag deel 3:1 - AUSTRALIË
Guy Sebastian - Tonight again

Oh schat, deze avond is zo goed. Vergeet morgen. We doen vanavond gewoon over.

Een leuke verrassing dat een heel continent dit jaar mag deelnemen aan het festival. Zanger Guy Sebastian heeft een prettige stem en blijkt ook nog eens een hele sympathieke vent, zoals we persoonlijk ondervonden tijdens zijn bezoek aan Amsterdam voor Eurovision In Concert. Zijn lied is vrolijk en een beetje à la Bruno Mars. Als het werelddeel met dit soort liedjes blijft komen, mogen ze van ons betreft blijven!.

BARRY: HOT / BART: HOT2 - OOSTENRIJK
The Makemakes - I am yours

Jij bent een les die ik graag leer, dus elke keer als jij behoefte hebt, waar dan ook, wanneer dan ook, ben ik de jouwe.

The Makemakes is een mannentrio dat met een soort liedje komt waar de Duitsers de laatste jaren mee wisten te scoren. Eigentijds en radio-vriendelijk. Heel veel valt er niet over te zeggen. Leuke achtergrondmuziek, maar niet waar we, zoals de vleugel van de zanger, in vuur en vlam van gaan staan.

BARRY: HOT / BART: HOT3 - FRANKRIJK
LISA ANGELL - N'oubliez pas

Als het bloed is op gedroogd zal de stad weer worden opgebouwd, nog mooier dan dat hij ooit was.

Ja eindelijk weer eens een Frans chanson op het songfestival. Oude tijden herleven en dat is soms best fijn. Geen jong huppeltrutje uit een nationale talentenshow, maar een dame van 47, in een iets te degelijke jurk, maar met een krachtige stem. Het plaatje wordt compleet gemaakt met een hele mooie projectie op de achterwand. Douze points!

BARRY: HOT / BART: HOT4 - ITALIË
Il Volo - Grande amore

Zonder enige angst meer, wil ik deze grote liefde uitschreeuwen.

Crossovers, combinaties van pop en klassiek/opera (ook wel popera genoemd) zijn al vaker te horen geweest op het festival. Zonder al te veel succes. Bart's favoriete songfestivalland komt nu met zo'n lied. En laat Bart nu net niet van popera houden (of zoals hij zelf zegt: poepera). Barry weet het wél te waarderen en het lied staat dan ook in zijn top 5.

BARRY: HOT / BART: NOT5 - SPANJE
Edurne - Amanecer

Mijn hart fluisterde tegen mij: Kom niet terug zonder hem.

De Spaanse Edurne heeft alles mee: de looks, het lijf, de stem en ze kan nog zingen ook. Ze kan daarbij ook nog de nodige, ingewikkelde dansmoves maken. Alleen het lied valt een beetje tegen. En laat dat nou ook een belangrijk element zijn bij een songfestival. Het is goed gebracht, maar daar is alles ook wel mee gezegd.

BARRY: NOT / BART: HOT6 - VERENIGD KONINKIJK
Electro Velvet - Still in love with you

Ga niet naar buiten als het met bakken uit de hemel komt. Je zou nat kunnen worden en dan ben ik van slag.

De laatste keer dat het Verenigd Koninkrijk met een lied kwam dat in onze persoonlijke top 3 stond kunnen wij ons niet meer heugen. Veel vaker kwam het voor dat de Engelse inzending in onze lijstjes onderaan bungelde. Zo ook dit jaar. Het land van de popmuziek bij uitstek ziet het festival wellicht nog steeds als potpourri van gekkigheid en weten ze niets fatsoenlijks meer te sturen. Deze nep vrolijkheid, die tracht een Caro Emerald sfeertje neer te zetten, levert meer irritatie op dan vreugde. Hopelijk volgend jaar eindelijk weer eens wat beter werk van onze buren overzee.

BARRY: NOT / BART: NOT7 - DUITSLAND
Ann Sophie - Black smoke

We zien het veranderen, maar durven het beide niet uit te spreken.
We kunnen niet meer terug naar zoals het was. Het zou nooit meer hetzelfde zijn.


Duitsland won in 2010 met zangeres Lena. Vele vonden haar manier van gebrekkig Engels zingen irritant. Dit jaar wordt de Duitse Ann Sophie met haar vergeleken. Wij zien deze gelijkenis niet. Het is gewoon een leuk lied. Voor Bart zelfs een van de betere in dit festival en Ann Sophie brengt het professioneel (en niet op de schoolmeisjes-achtige manier zoals Lena dat destijds deed). Heerlijk voor op de dansvloer of op je Ipod.

BARRY: HOT / BART: HOT