2013_bb_latvia
PeR (Letland)

2013_bb_san_marino
Valentina Monetta
(San Marino)

2013_bb_macedonia
Vlatko & Esma (Macedonië)

2013_bb_azerbaijan
Farid Mammadov
(Azerbeidzjan)

2013_bb_finland
Krista Siegfrids (Finland)

2013_bb_malta
Gianluca (Malta)

2013_bb_bulgaria
Elitsa & Stoyan (Bulgarije)

2013_bb_iceland
Eythor Ingi (IJsland)

2013_bb_greece
Koza Mostra (Griekenland)

2013_bb_israel
Moran Mazor (Israel)

2013_bb_armenia
Gor Sujyan (Armenië)

2013_bb_hungary
ByeAlex (Hongarije)

2013_bb_norway
Margaret Berger (Noorwegen)

2013_bb_albania
Adrian & Bledar (Albanië)

2013_bb_georgia
Sopho & Nodiko (Georgië)

2013_bb_switzerland
Takasa (Zwitserland)

2013_bb_romania
Cézar (Roemenië)

Ook dit jaar zetten Barry van Cornewal & Bart Ensie alle liedjes weer op een rij, en voorzien ze van commentaar. Zit er weer een écht Eurovisie pareltje tussen? Vandaag deel 2:1 - LETLAND
PeR - Here we go

Er zijn demonen in mij, maar ik houd ze tegen.

Na drie eerdere pogingen wisten Edmunds en Ralph dit jaar eindelijk de Letse finale te winnen met deze combinatie van rap en meezinger. Here we go, here we go! Het had in feite ook de begintune kunnen zijn waar de SVT ons beelden met Zweedse folklore had voorgeschoteld. Het feit dat Letland mag beginnen heeft als voordeel dat we er ook meteen van af zijn. Wellicht kunnen de jongens in het laatste refrein zingen: Here we go... back home!

BARRY: NOT / BART: NOT2 - SAN MARINO
Valentina Monetta - Crisalide (vola)

De nieuwe vlinder laat altijd de cocon achter die jij eens was: Leeg zonder mij.

Valentina mag San Marino voor het tweede achteenvolgende jaar vertegenwoordigen. "Crisalide", geschreven door Ralph Siegel, begint als een mooie ballade om vervolgens na twee minuten te ontpoppen in een discostamper. De opvallende luisteraar kan in het intro van het lied een opvallende vergelijkenis horen met de begintune van Medisch Centrum West. Wij vinden het wel een leuk lied. Op de een of andere manier hebbben we het idee dat het lied een evergreen gaat worden in de Travestietenwereld en dat Dragqueens over heel Europa dit gaan toevoegen aan hun oeuvre. Oorspronkelijk wilde men Valentina aan een koord over het podium laten zweven. Gelukkig heeft de EBU dat verboden. Het is en blijft tenslotte een liedjeswedstrijd en is het geen Cirque du Soleil.

BARRY: HOT / BART: HOT3 - MACEDONIË
Vlatko Lozanoski & Esma Redžepova - Pred da se razdeni

Ik zing voor jullie, ik zal jullie harten laten smelten.

Balkanpop en zigeunermuziek verenigen zich in dit lied uit Macedonië. Gelukkig hebben ze besloten om de engelse versie weer te vervangen door hun eigen taal. Het lied is geen hoogvlieger, maar zanger Vlatko heeft, naast een lief gezichtje, een mooie stem en is de zigeunerkoningin uit de Balkan gewoon vermakelijk. Kunnen we haar ergens als ringtone downloaden?

BARRY: HOT / BART: HOT4 - AZERBEIDZJAN
Farid Mammadov - Hold me

Ik zou de oceaan over zwemmen als jij zou bellen.

Wat is er toch met dit volk? Ze willen zo ontzettend graag winnen dat ze steeds van alles uitproberen. Een houding waarvan Nederland misschien nog iets kan leren. Dit jaar hebben ze het Eurovisie-geschiedenisboek erbij gehaald: zoek een winnende titel en haal het woordje “now” eraf en... nou ja, er blijft in dit geval geen Eurovisie Evergreen over. De zanger heeft geen geweldige stem. Hij zal het meer van zijn looks moeten hebben (dat weet hij waarschijnlijk ook want er zijn meer foto’s van hem te vinden waarop hij zijn sixpack showt, dan gewone). Het lied zit goed in elkaar, maar Bart vindt het vooral saai en voorspelbaar. Hij begrijpt niet waarom waarom velen dit zo’n geweldig lied vinden. Over de podium-act zijn we het wel weer eens: zoals we bij Azerbeidzjan kunnen verwachten is die natuurlijk zeer gelikt en perfect uitgevoerd.

BARRY: HOT / BART: NOT5 - FINLAND
Krista Siegfrids - Marry me

Ik ben jouw slaaf en jij bent mijn meester.

Er is een verschil tussen leuk zijn en leuk doen. De Finse Krista doet ontzettend haar best om leuk gevonden te worden. Overal waar ze hier verschijnt kermt ze, tot vervelends toe, quasi-vrolijk "Oh oh oh Ding Dong". Maar dan het lied: een uptempo meezingertje waarvan het refrein in je hoofd blijf hangen met een act die zeer strak is geregisseerd en op een MTV-videoclip lijkt.

BARRY: HOT / BART: NOT6 - MALTA
Gianluca - Tomorrow

Risico beoordeling is zijn investering in een leven zonder verrassingen.

De zomer komt eraan en daar passen leuke, vrolijke liedjes bij. Malta heeft er dit jaar zo een. Het is een beetje in de stijl van Train en Jason Mraz. Bovendien wordt je alleen al vrolijk als je het guitige koppie van Gianluca ziet. Ja, dit is gewoon leuk, en Barry heeft die lied zelfs in z'n finale top 5 staan.

BARRY: HOT / BART: HOT7 - BULGARIJE
Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov - Samo shampioni

Gouden jongens en meisjes voor miljoenen.

Dit Bulgaarse duo had in 2007 nog wel een leuk lied, waarmee ze ook terecht de finale haalde. Helaas kunnen we dit lied een stuk minder waarderen. Er zitten een paar aardige fragmenten in, maar inmiddels heeft de trommelmoeheid ook wel wat toegeslagen. De stem van de Elitsa gaat Bart nu zelfs irriteren. Dus nee bedankt.

BARRY: NOT / BART: NOT8 - IJSLAND
Eythor Ingi - Ég á líf

Misschien zullen de mooie hemeldeuren openen.

Uit het koude land komt een lied waar we zeer verdeeld over zijn. Bart kan hier niet echt warm van worden. De titel wordt maar liefst tweeëntwintig keer gezongen en de verplichte lange uithaal komt ook langs: eentje waar eerst even de muziek stilvalt en dan die uithaal als een tsunami volgt. Het lijkt een nieuwe Eurovisie standaard te worden, want dit trucje wordt bij meerdere liedjes dit jaar toegepast.

BARRY: HOT / BART: NOT9 - GRIEKENLAND
Koza Mostra feat. Agathonas Iakovidis - Alcohol is free

De whisky is niet de schuldige, de ijsblokjes waren gemethyleerd.

Dit is zo’n lied dat pas leuker wordt als je het vaker hoort. Eigen taal is een pre, leuke zanger om te zien is ook een pre. De coupletten zijn leuker dan het refrein, maar ach, die Grieken hebben een zwaar jaar achter de rug dus we zullen niet zo streng voor ze zijn en voor HOT gaan.

BARRY: HOT / BART: HOT10 - ISRAEL
Moran Mazor - Rak bishvilo

Alleen voor hem zou ik de kou kunnen vergeten.

Weer een lied in de eigen taal. Wat leuk dat dit jaar zoveel landen daar voor kiezen. Het is een prima ballade, maar met de beelden erbij wordt je toch afgeleid (of gefascineerd) door de bril, jurk én decolleté van mevrouw. Ondanks de wat geforceerde zangkunstjes van Moran aan het eind van het lied, horen we deze songfestivalballade toch liever dan het soort wat bij ons overkomt als nep en overgeproduceerd (zoals dit jaar uit Azerbeidzjan en Georgië).

BARRY: HOT / BART: HOT11 - ARMENIË
Gor Sujyan - Lonely planet

Misschien zal het licht ons allen raken.

Hier waren we het snel met elkaar eens: bij dit lied kunnen we het nauwelijks volhouden om helemaal af te luisteren. Het is niet alleen saai. Het is gewoon uiterst vervelend.

BARRY: NOT / BART: NOT12 - HONGARIJE
ByeAlex - Kedvesem (Zoohacker remix)

Mijn liefje is een meisje die de zeven continenten omarmt.

Eén van de buitenbeentjes dit festival is zanger Alex Marta (artiestennaam ByeAlex). Hij komt een beetje autistisch over en tijdens de persconferentie gaf hij ook aan dat hij dit lied geschreven had in een periode dat hij depressief was. Het is zeker geen, zoals wij dat in Nederland al snel zouden bestempelen, typisch Eurovisielied. Maar het is wel een oorwurm met weerhaken. Je merkt dat je het op de meest vreemde momenten van de dag in je hoofd afspeelt. En het is zeker een groeinummer! Graag naar de finale voor de broodnodige afwisseling (en leuke animaties uit de videoclip verschijnen op de achtergrond).

BARRY: HOT / BART: HOT13 - NOORWEGEN
Margaret Berger - I feed you my love

Ik heb de toekomst op mijn tong, geef me een kus.

Het lied uit Noorwegen wordt door ons beide behoorlijk verschillend opgevat. Barry vindt het begin te hard en te kil en is niet gek op het lied, terwijl het bij Bart in zijn top 3 van dit jaar staat. Voor het festival zou het een goede winnaar kunnen zijn omdat het, net als Loreen vorig jaar, modern is en lang niet gek zou staan in de hitparades. Zangeres Margaret lijkt een beetje op een jonger zusje van Madonna. Zeker kans op hoge notering en wellicht outsider voor de hoofdprijs dit jaar.

BARRY: NOT / BART: HOT14 - ALBANIË
Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko - Identitet

Ik was zo dichtbij dat ik de vlammen van het vuur raakte.

En na Noorwegen blijven we nog even in de uptempo hoek en gaan we het rocklied aanhoren dat Albanië instuurt. In zijn soort eigenlijk het enige dit jaar. Leuk dat het in de eigen taal wordt gezongen en het land mag ook wel gewaardeerd worden voor het feit dat ze altijd met iets origineels komen. Jammer dat er geen orkest is want vooral de strijkers vulden de band tijdens de finale in eigen land erg goed aan.

BARRY: NOT / BART: HOT15 - GEORGIË
Sopho Gelovani & Nodiko Tatishvili - Waterfall

Het voelt alsof ik zeil op een zee van dromen.

Nodi & Sophie zingen een ballade die is gecomponeerd door Zweedse songfestivalhofcomponist, Thomas G:son. Net als de Billy-kasten van Ikea, produceert deze man liedjes aan de lopende band. Soms schrijft hij een pareltje (denk aan "Euphoria", winnend lied van vorig jaar) en soms zijn het zwakke kopietjes van eerdere pogingen. Het lied dat hij voor Georgië schreef valt in de laatste categorie. Toch is Barry wel gecharmeerd van het lied. Helaas valt het op dat het duo geen tot weinig chemie met elkaar heeft. Zal geheid veel punten scoren, maar voor Bart hoeven ze geen moeite te doen.

BARRY: HOT / BART: NOT16 - ZWITSERLAND
Takasa - You and me

We bouwen kastelen met onze handen, en ze staan op een stevige ondergrond.

Een deel van het Leger des Heils uit Zwitserland zingt dit lied. Dat zal de reden zijn waarom het allemaal zo braaf overkomt. We hebben het gevoel dat we kijken naar een registratie van de EO familiedag. Dat ze ook nog eens een 95-jarige man in de band stoppen geeft het vermoeden dat ze op “gimmick”-punten azen en Bart vindt het daarom niet meer zo oprecht. Het lied heeft wel een aanstekelijk refrein. Maar ja, dat had onze inzending van Joan Franka vorig jaar (met precies dezelfde titel) ook. Een indianentooi of de oudste deelnemer ooit, het zal niet baten.

BARRY: NOT / BART: NOT

17 - ROEMENIË

Cézar - It's my life

Het is een droom, een verlangen, en het brandt als een vuur.

Het land heeft altijd de finale gehaald en wij hopen van harte dat het dit jaar eens een keer in de voorrondes strandt. Het songfestival moet gaan voor kwaliteitsliedjes en we moeten af van het circus-imago. Deze inzending valt echt in de categorie over-the-top en is enorm slecht. Waarschijnlijk vindt alleen Gerard Joling dit leuk, omdat hij graag zelf die bijzondere jas van Cezar wil hebben. Volgend jaar alsjeblieft weer een normale poging wagen, Roemenië!

BARRY: NOT / BART: NOT