2013_bb_austria
Natália Kelly (Oostenrijk)

2013_bb_estonia
Birgit Õigemeel (Estland)

2013_bb_slovenia
Hannah Mancini (Slovenië)

2013_bb_croatia
Klapa s Mora (Kroatië)

2013_bb_denmark
Emmelie de Forest
(Denemarken)

2013_bb_russia
Dina Garipova (Rusland)

2013_bb_ukraine
Zlata Ognevich (Oekraïne)

2013_bb_netherlands
Anouk (Nederland)

2013_bb_montenegro
Who See feat. Nina Žižić
(Montenegro)

2013_bb_lithuania
Andrius Pojavis (Litouwen)

2013_bb_belarus
Alyona Lanskaya (Wit-Rusland)

2013_bb_moldova
Aliona Moon (Moldavië)

2013_bb_ireland
Ryan Dolan (Ierland)

2013_bb_cyprus
Despina Olympiou (Cyprus)

2013_bb_belgium
Roberto Bellarosa(België)

2013_bb_serbia
Moje 3 (Servië)

Ook dit jaar zetten Barry van Cornewal & Bart Ensie alle liedjes weer op een rij, en voorzien ze van commentaar. Zit er weer een écht Eurovisie pareltje tussen? Vandaag deel 1:1 - OOSTENRIJK
Natália Kelly - Shine

Kijk op naar de sterrenhemel en ontsteek het vuur.

De 18-jarige Natália mag het festival met haar debuutsingle openen voor Oostenrijk. Het land heeft vorig jaar met de paaldansact weinig punten ontvangen. Dus de palen staan weer op zolder en wordt er niet meer gewokkiet met de popo. "Shine" is een aardig poplied met duidelijke r&b-invloeden. Gekleed in een zilverachtige jeans weet Natálie vocaal te overtuigen, maar het lied is waarschijnlijk niet spannend genoeg om lang te blijven hangen bij de kijkers.

BARRY: HOT / BART: HOT2 - ESTLAND
Birgit Õigemeel - Et uus saaks alguse

Elke deur die sluit zal ooit weer open gaan.

Birgit won in 2007 de eerste editie van "Idols" in Estland. Het lied is een tijdloze ballad, die we in de jaren 70 en 80 ook al op het festival zagen. Wij houden hier wel van. Birgit is zwanger, en hoever weten we niet, dus ook niet of er een kans is dat Estland de primeur heeft om als eerste een vruchtwater-act op het festivalpodium te brengen.

BARRY: HOT / BART: HOT3 - SLOVENIË
Hannah - Straight into love

Je stroomt door m'n aderen, je zal binnen in mij blijven.

Dubstep. Dat is het muzikale thema van 2013. Maar liefst zes inzendingen introduceren deze trend dit jaar op het festival met het lied van Slovenië als een van de meest opvallende. Tussen alle ballades zal de in Amerika geboren zangeres Hannah wel opvallen. In Amerika heeft ze o.a. meegewerkt aan meerdere Disney films en heeft ze met haar groep in het voorprogramma gestaan van Sheryl Crow en Seal. Mag door naar de finale, sowieso omdat het een van de weinige dancenummers is, maar Barry twijfelt of Hannah dit moeilijke lied live kan waarmaken. Wel grappig dat ze in het refrein voortdurend roept dat ze “hetero in de liefde” is. Is ze soms bang voor een Lesbische tsunami?

BARRY: NOT / BART: HOT4 - KROATIE
Klapa s Mora - Mižerja

En het laatste stuk oud droog brood zal ik met je delen.

Kroatië komt dit jaar met een lied in de traditionele Klapa-stijl. Dat was ook een voorwaarde van de Kroatische omroep aan de schrijvers die een lied wilden insturen. De muziekstijl is zelfs door UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet. De heren zijn vocaal erg sterk en daar zullen ze ook punten mee scoren (en een "Hot" van Barry), maar qua presentatie is het echt niets. Ze komen over als een groep suffige belastingadviseurs die een oud folklore deuntje uit de mottenballen hebben gevist. Jammer, want het had zoveel meer kunnen zijn.

BARRY: HOT / BART: NOT5 - DENEMARKEN
Emmelie de Forest - Only teardrops

Hoe vaak kunnen we winnen en verliezen? Hoe vaak kunnen we de regels overtreden? Alleen tranen....

Bij bookmakers en fans staat die lied al maandenlang bovenaan. De vraag is dan ook of de 19-jarige Emmelie aan de hoge verwachtingen kan voldoen. De Denen hebben een Eurovisie potpourri in elkaar geknutseld om uit heel Europa punten bijeen te sprokkelen: een fluit, een trommel, een onschuldig meiske op blote voetjes (zelfs in een ongebleekt katoenen kleedje, ja ja...). De tekst gaat over oorlog & vrede. How many times past de tekst “how many times” in drie minuten? We vinden het zeker niet slecht, maar het staat niet in onze top 5.

BARRY: HOT / BART: HOT6 - RUSLAND
Dina Garipova - What if

Wat als we besluiten onze wapens te begraven?
Waarom reiken we niet uit naar degene die dat het meeste nodig hebben?


De 22-jarige Dina Garipova won de Russische editie van The Voice en kan dus best wel leuk zingen. Ze heeft journalistiek gestudeerd en dat is nu weer niet te merken. Hoe kan het anders zijn dat ze akkoord is gegaan om deze gruwelijke tekst te zingen? ”Begraaf je wapens en geef elkaar de hand!” De gemiddelde speech op een Miss Universe verkiezing bevat werkelijk minder clichés. Volgens de bookmakers is dit gedrocht ook nog eens een serieuze kanshebber voor de overwinning. We hopen het niet, maar de laatste keer dat Rusland zo’n draak heeft ingezonden, hebben ze nog gewonnen ook (Dima Bilan in 2008).

BARRY: NOT / BART: NOT7 - OEKRAÏNE
Zlata Ognevich - Gravity

Ik ben als een vlinder en had boven moeten blijven.

Oekraïne investeert altijd veel in het Songfestival, want ze willen het heel graag weer winnen. Niets is ze dan ook te gek om de aandacht van Europa te krijgen. Dit jaar mag een heuse reus zangeres Zlata het podium opdragen. En het lied? Tja, wat moeten hier nu over schrijven? Is het een lied? Niet echt. Eerder een compositie van ideeën met tempowisselingen. De eerste versie leek nog een afgekeurd lied voor The Lion King musical maar in de nieuwste remix zijn de Afrikaans klinkende klanken er bijna helemaal uitgemixt. Het zou prima passen als muziek onder de nieuwe Timotei shampooreclame. Verder wil Zlata eigenlijk vooral laten zien dat ze heel goed kan gillen. Misschien leuk idee om dit voortaan te draaien de eerste maandag van de maand, om 12 uur…..

BARRY: HOT / BART: HOT8 - NEDERLAND
Anouk - Birds

Als de fout die ik maak "mezelf zijn" is, dan wil ik liever niet goed zijn.

Als je Bart jaren geleden zou vragen: Wie is jouw favoriete artiest om voor Nederland naar het songfestival te gaan? Dan zou het antwoord, zonder bedenkingen, Anouk zijn geweest. Hij is al jaren fan van haar en in 2009 zag het er even naar uit dat zij voor ons naar Moskou zou gaan (totdat de Toppers roet in het eten moesten gooien en zichzelf hadden opgedrongen). Groot was dan ook de vreugde toen vorig jaar bekend werd gemaakt dat de Haagse zangeres onze driekleur zou gaan vertegenwoordigen. De meeste mensen hadden een rocklied verwacht of een typische Anouk ballade. De keuze van het lied “Birds” is dan ook opvallend en best wel een gewaagd. Het zou niet misstaan op een soundtrack van een Tim Burton film. Wij vinden het prachtig. Het is zelfs Bart's nummer 1, en Barry's nummer 2 van alle 39 liedjes in Malmö en dat is sinds 1998 (Edsilia’s Hemel & Aarde) niet meer gebeurd met onze inzending. Gelukkig is men in het buitenland ook behoorlijk enthousiast en we hebben er dan ook vertrouwen in dat Nederland, na acht jaar, eindelijk weer eens de finale gaat halen.

BARRY: HOT / BART: HOT9 - MONTENEGRO
Who See feat. Nina Žižić - Igranka

Het is zo heet als een oven op 200 graden. We worden gek.

Montenegro komt met het meest hedendaagse lied van dit festival (dubstep & rap), maar het is door het zingen in de eigen taal niet echt toegankelijk. We vrezen dat de vijfde inzending van dit land ook nu weer niet de finale gaat halen. Rap scoort nu eenmaal nooit goed op het festival. Gelukkig maar, want we moeten er niet aan denken om een stuk of 24 rapliedjes te moeten doorstaan. Het refrein hier is wel rete-catchy en ook de aankleding, de ruimtevaartpakken, is leuk bedacht. Voor de broodnodige afwisseling zou het van Bart best mogen kwalificeren.

BARRY: NOT / BART: HOT10 - LITOUWEN
Andrius Pojavis - Something

Vanwege de schoenen die ik vandaag draag: de ene heet Liefde, de ander is Pijn.

Spoiler Alert: Pas op want dit bericht bevat informatie waardoor je, na het lezen, het lied niet meer kan bekijken zonder er op te letten... Je leest nog? Oké dan. Litouwen stuurt een sympathieke zanger, de 29-jarige Andrius Pojavis, met een vrolijk lied. Het doet ons wat denken aan liedjes zoals The Killers die maken, en aan "I promised myself" van Nick Kamen. Maar wat is er nu zo apart? Wel nu, de wenkbrauwen van Andrius voeren een geheel eigen show op. In de previewvideo van het lied tellen we toch minimaal 46 keer fronzen en ophalen en we vragen ons af waarom hij dit doet. Is het van de zenuwen? Een act? Of heeft de zanger een aardig voorraadje ingeslagen in de coffeeshops van Amsterdam, tijdens zijn bezoek aan Nederland? We zullen het niet weten, maar wedden dat je er nu op gaat letten? ;-)

BARRY: NOT / BART: HOT11 - WIT-RUSLAND
Alyona Lanskaya - Solayoh

Het geluid trok mijn aandacht en ik hoorde wonderschone muziek.
Het kwam op me af als een tsunami.


Bij Wit-Rusland kun je er met een gerust hart van uit gaan dat er wel op één of andere manier met hun inzending gekloot wordt. Vorig jaar won zangeres Alyona Lanskaya de nationale finale, maar als snel bleek dat er gefraudeerd was met de televoting en werd het lied gediskwalificeerd. Dit jaar deed zij opnieuw mee en won de nationale finale met “Rhythm of love”. Gekozen door zowel vakjury als het publiek. Een paar weken later gaf de staatsomroep aan dat Alyona wellicht haar inzending zou inruilen en dat deed ze vervolgens ook. Onze meningen over “Solayoh” lopen behoorlijk uiteen. Bij Bart bungelt dit lied in de onderste regionen, en Barry ziet zit als een zekere finalist.

BARRY: HOT / BART: NOT12 - MOLDAVIË
Aliona Moon - O Mie

Tussen de zon en de regen worden duizenden kleuren geboren, maar wij zien alleen de wolken.

Moldavië is één van de kleinste landen die deelnemen aan het festival en heeft nog geen 4 miljoen inwoners. De republiek doet sinds 2005 mee en heeft slechts één keer de finale niet gehaald. Dat doen ze toch een stuk beter dan ons. En ook dit jaar gunnen we ze de finale weer. De 24-jarige zangeres Aliona zingt een mooie ballade. Het gaat niet over haar oma en ook niet dat ze zo van het Chinese deegwarengerecht houdt. In eerste instantie zou het lied in het Engels gezongen worden met een tenenkrommende tekst. Gelukkig is er later voor gekozen om het in het Roemeens te gaan zingen. We kunnen er geen bal van verstaan, maar het klinkt in ieder geval mysterieus. Wel weer jammer dat de podium-act iets te ver doorslaat.

BARRY: HOT / BART: HOT13 - IERLAND
Ryan Dolan - Only Love Survives

Maar in ons donkerste uur, vlak voor de dageraad, sterft de oude wereld en wordt de nieuwe dag geboren.

Na twee achtereenvolgende jaren de ADHD-tweeling Jedward te hebben gestuurd gooien de Ieren het dit jaar weer eens over een andere boeg. Het lijkt er een beetje op of ze een checklist hebben gebruikt: Wat Keltische instrumenten? Yep! Een beetje Riverdance? Yep! Een zanger met een leuk koppie? Yep! En ja hoor, ook hier wat Dubstep. In de zee van ballades brengt Ryan een uptempo lied. Hij behoort niet tot de allerbeste zangers dit jaar, maar de Ieren weten dit altijd goed op te vangen met een heel sterk achtergrondkoortje. Dus kom op, voetjes van de vloer!

BARRY: NOT / BART: HOT14 - CYPRUS
Despina Olympiou - An Me Thimase

Als je me nog herinnert, wordt dan een ster als ik naar de hemel kijk.

Het kleine Cyprus zet dit jaar één van haar grootste zangeressen in. Despina Olympiou heeft piano en muziektheorie gestudeerd in Londen en heeft al zes cd’s gemaakt, waarvan een aantal de gouden status hebben behaald. Toch wil het land, wellicht door de financiële problemen, dit jaar het festival niet winnen. Want waarom stuur je anders één van je beste zangeressen met een lied dat niet bij haar status past? Het zou hetzelfde zijn als onze Anouk “Sha la lie. Ik ben verliefd” van de Tros zou moeten zingen... We denken dat Despina het lied voortreffelijk gaat brengen maar dat het te zwak is om de semifinale te kunnen ontvluchten.

BARRY: HOT / BART: HOT15 - BELGIË
Roberto Bellarosa - Love Kills

Er is een les die je altijd moet leren: het gevolg van het vuur is de verbranding.

Ja, ja, hier hebben we al weer de volgende winnaar van het TV programma The Voice. Ditmaal de Waalse winnaar, Roberto Bellarosa. Zijn uitspraak van het Engels heeft iets charmants “Leuve kiels, leuve kiels” en dan kijkt hij ook nog met die grote bruine ogen de camera in. Als een met de stok geslagen Oosteuropese hond die de kijkers van omroep Max om donaties bedelt. Toch komt het allemaal net iets te knullig over en het lied zelf heeft ook niet al te veel om het lijf. Maar op cd klinkt het wel gezellig.

BARRY: NOT / BART: HOT16 - SERVIË
Moje 3 - Ljubav je svuda

Je hart is visvoer, je zou dat moeten weten.

Zucht… talentenjachtwinnaars zei je? Servië stuurt er niet één, maar heeft voor de gelegenheid nummer 1, 2 en 3 van “The first voice of Serbia” bij elkaar gebracht en de meiden in een gelegenheidstrio gezet. We worden getrakteerd op een regelrechte balkandreun. Zo’n lied waar je 10 seconden na afloop al niet meer weet hoe het precies ging. Komt bij dat ze er ook nog eens afschuwelijk uitzien en een act opvoeren die niemand begrijpt. Van ons mogen ze woensdag weer naar Belgrado terug.

BARRY: NOT / BART: NOT