2012_bb_montenegro
Rambo Amadeus
(Montenegro)

2012_bb_iceland
Greta Salóme & Jónsi
(IJsland)

2012_bb_greece
Eleftheria Eleftheriou
(Griekenland)

2012_bb_latvia
Anmary
(Letland)

2012_bb_albania
Rona Nishliu
(Albanië)

2012_bb_romania
Mandinga
(Roemenië)

2012_bb_switzerland
Sinplus
(Zwitserland)

2012_bb_belgium
Iris
(België)

2012_bb_finland
Pernilla
(Finland)

2012_bb_israel
Izabo
(Israel)

2012_bb_sanmarino
Valentina Monetta
(San Marino)

2012_bb_cyprus
Ivi Adamou
(Cyprus)

2012_bb_denmark
Soluna Samay
(Denemarken)

2012_bb_russia
Buranovskiye Babushki
(Rusland)

2012_bb_hungary
Compact Disco
(Hongarije)

2012_bb_austria
Trackshittaz
(Oostenrijk)

2012_bb_moldova
Pasha Parfeny
(Moldavië)

2012_bb_ireland
Jedward
(Ierland)Hoe zit het nu dit jaar? Zitten er tussen al die muzikale bijdragen weer enkele echte Eurovisie pareltjes? Barry van Cornewal & Bart Ensie zetten zoals ieder jaar alle deelnemers op een rij, en voorzien ze van commentaar. Vandaag deel 1:1 - MONTENEGRO
Rambo Amadeus - Euro Neuro

Ik heb maar een regel: blijf altijd koel, net als een zwembad.

Het festival opent meteen met het slechtste lied van het jaar. Een grote verzameling rijmwoorden, maar als echt "lied" kun je deze bijdrage bijna niet kwalificeren. Zanger Rambo, in de ex-Joegoslavische landen blijkbaar een cultfiguur, krijgt gelukkig geen punten van de buren, want die zitten allemaal in de andere halve finale.

BARRY: NOT / BART: NOT2 - IJSLAND
Greta Salóme & Jónsi - Never forget

Ze fluistert warm en teder: "Kom alsjeblieft bij me terug!"

Hopelijk hebben de kijkers nu niet massaal weggezapt, want dan missen ze dit mooie melodieuze duet uit IJsland. Bombastische klanken, sterke backing vocals en violen. Daarmee proberen de IJslanders indruk te maken op het podium. En dat lukt heel goed. We verwachten daarom allebei dat dit zeker gaat scoren.

BARRY: HOT / BART: HOT3 - GRIEKENLAND
Eleftheria Eleftheriou - Aphrodisiac

Ik verlang naar je aanraking. Ik wil het veel te veel.

De Griekse omroep heeft dit jaar geen geld te besteden en daarom leverde platenmaatschappij Universal alle bijdragen voor de Griekse finale. Dit "Aphrodisiac" is een onbetekenend niemandalletje met veel Oh-oh-oh-oh's in het refrein. Het lijkt een kopie, van een kopie, van een kopie dat we wel vaker hebben gehoord. Toch zal het leuke koppie met mooie benen en het stel lekkere dansers, nu ook wel werken voor de Grieken. Mag van Bart in de halve finale blijven steken.

BARRY: HOT / BART: NOT4 - LETLAND
Anmary - Beautiful Song

En als op de dag Sir Mick Jagger me belt, zeg 'm dan dat ik erg druk ben.

Anmary zingt dat ze droomt dat haar lied een wereldhit wordt. Nou vergeet het maar lieverd! Muzikaal is dit lied helemaal niet spannend en de tekst lijkt zo van een brugklasser te komen. Bart klassificeert de tekst echter als grappig en cynisch, wat volgens hem het lied weer leuk maakt.

BARRY: NOT / BART: HOT5 - ALBANIË
Rona Nishliu - Suus

Mijn vliegtuig landt op de onverlichte startbaan van jouw ziel.

Zeer sterk maar niet echt toegankelijk lied uit Albanië. De televoters zullen het waarschijnlijk snel afwijzen, want Rona schreeuwt bijna je trommelvliezen kapot. Mocht het de finale halen dan zal het dankzij de vakjury zijn. Rona heeft onlangs in Amsterdam bewezen dat ze dit moeilijke lied ook live perfect ten gehore kan brengen. Een klasse apart, deze eigenzinnige bijdrage!

BARRY: HOT / BART: HOT6 - ROEMENIË
Mandinga - Zaleilah

Als je me aanraakt, me omhelst, dan wil ik dansen.

Trommels, doedelzak, accordeon en veel "Hey! Hey! Hey!". Roemeense vrolijkheid in de stijl van Michel Telo's "Ai se eu te pego (Nossa!)". We zijn ervan overtuigd dat dit bij televoters hoog gaat scoren. Bart vreest zelfs dat dit een outsider voor de overwinning is. Wij hebben niet veel met dit soort "Zomerhits".

BARRY: NOT / BART: NOT7 - ZWITSERLAND
Sinplus - Unbreakable

Zwem tegen de stroom in en volg je wildste dromen.

De laatste keer dat Zwitserland het met een lekker vlot poplied probeerde, bleef het steken in de halve finale. De jongens van Sinplus kunnen daar nu verandering in brengen. "Unbreakable" klinkt een beetje à la Coldplay en U2.

BARRY: HOT / BART: HOT8 - BELGIË
Iris - Would You?

Je zag m'n liefde als iets vanzelfsprekends, zou je me echt missen?

Dit jaar zijn de Vlamingen weer aan de beurt, en na het succes van Tom Dice in 2010 besloot de omroep om nu (bijna) dezelfde formule te hanteren. De kandidaat werd weer intern gezocht: de 16-jarige Iris. En dit jaar had het publiek wel een stem bij de keuze van het lied. Helaas is Iris geen Tom. Volgens Bart heeft ze zelfs de uitstraling van een keukenrol. Het lied is op zich niet slecht, maar na 10 minuten ben je het alweer vergeten, en vocaal kan Iris nog niet overtuigen.

BARRY: NOT / BART: NOT9 - FINLAND
Pernilla - När Jag Blundar

Als een meer zonder water, als een lamp zonder licht, een leven zonder kleur, dat ben jij niet.

Behalve de Lordi-monsters (2006), kent Finland weinig Eurovisie succes. Dit jaar proberen ze het in het Zweeds, één van de officiële talen van het land. Als je het voor de eerste keer hoort, klinkt het nogal saai. Bart heeft het lied een paar luisterbeurten gegeven en is het meer gaan waarderen. Voor hem heeft het iets tijdloos en een mooi refrein. Voor Barry is het vooral zweverig, zonder echt eind: het blijft ergens in de lucht hangen.

BARRY: NOT / BART: HOT10 - ISRAEL
Izabo - Time

Je bent de man in m'n speeltuin. Wat je zegt zal ik dag en nacht gehoorzamen.

Opvallende muzikale keuze uit Israel. Beginnend met de basgitaar wordt het een mix van Hebreeuwse muziek en Engelse pop, met een seventies sausje. Vrolijk en uniek in de competitie van dit jaar. Minpuntje is de niet echt leuke uitstraling van zanger.

BARRY: HOT / BART: HOT11 - SAN MARINO
Valentina Monetta - The Social Network Song (Oh Oh – Uh - Oh Oh)

Wil je meer zijn dan gewoon een vriend? Wil je weer cybersexen?

Na Montenegro blijkt er toch nóg een gedrocht van het jaar te zijn. En wel uit San Marino. Een 37-jarige jazz zangeres (blijkbaar niet onverdienstelijk) zingt een K3-achtig onnozel lied waarbij ze zich gedraagt alsof ze 17 is. De componist is niemand minder dan Ralph Siegel, verantwoordelijk voor zovele mooie songfestivalliedjes in de jaren '70 en '80. Dit had hij beter niet kunnen schrijven. Dit soort inzendingen geeft het festival een slechte naam. Hopelijk gaat dit roemloos ten onder.

BARRY: NOT / BART: NOT12 - CYPRUS
Ivi Adamou - La La Love

Ohhhh... voel de energie tussen jou en mij.

La la la la la handen in de lucht en zwaaien maar! Lange haren en lange benen moeten Cyprus weer aan een finaleplaats helpen. Vorig jaar lukte het niet met een schitterend lied in het Grieks. "Dan maar weer op de goedkope manier" zullen ze gedacht hebben. Het dertien-in-een-dozijnliedje zal het beslist goed doen in de EuroClub en op andere Eurovisie feestjes. Niet omdat het zo goed is, maar omdat het lekker weghuppelt

BARRY: NOT / BART: HOT13 - DENEMARKEN
Soluna Samay - Should've Known Better

Ik mis je nu zoals de Sahara de regen mist.

De Denen sturen de laatste jaren lekker in het gehoor liggende popliedjes, en ze hebben sinds 2008 de finale gehaald. Ook dit jaar zit die kans erin. Maar ze zullen niet zo hoog scoren als in 2010 (In a moment like this, 4e plaats) en 2011 (A new tomorrow, 5e plaats). Die liedjes bleven gelijk in je hoofd hangen. Dit lied kabbelt voort en, hoewel niet slecht, is aan het eind van het programma al vergeten.

BARRY: NOT / BART: HOT14 - RUSLAND
Buranovskiye Babushki - Party For Everybody

De kat is blij. De hond is blij. We zijn in een prachtige stemming en erg blij.

Als je denkt dat je alles al gehad hebt op het Eurovisie Songfestival krijg je ineens deze 6 bejaarde vrouwtjes in traditionele kleding uit Rusland. Het ziet er allemaal heel aandoenlijk uit (vooral de kleinste met maar één tand in haar mond), maar het lied zelf stelt weinig voor. Als er alleen maar televoting was, dan zou dit lied grote kans hebben om te winnen. Maar we hopen en verwachten allebei dat professionele juryleden hier doorheen prikken en dat we volgend jaar niet weer opnieuw naar Moskou hoeven te gaan.

BARRY: NOT / BART: NOT15 - HONGARIJE
Compact Disco - Sound Of Our Hearts

Verschillen kunnen niet verkeerd zijn. Ze verrijken de dingen die we weten.

Dit jaar geen makkelijk in het gehoor liggend disco-nummer, maar een popsong. Het begint spannend maar na het refrein zakt het toch enigszins weer in. Je zit te wachten op een climax die maar niet wilt komen.

BARRY: NOT / BART: NOT16 - OOSTENRIJK
Trackshittaz - Woki Mit Deim Popo

Je kont wordt niet moe. Je kont vertelt iets over je.

Oostenrijk heeft van 2008 t/m 2010 niet meegedaan, omdat ze vonden dat het festival kwalitatief achteruit ging. Sinds de herinvoering van de jury én de kwaliteitsverbetering dat het met zich meebracht, zijn ze sinds vorig jaar weer van de partij. Nadine Beiler haalde zelfs de finale. Waarom ze dan nu in hemelsnaam zo'n waardeloos lied sturen: Alpen-rap in dialect over schudden met je billen, en schaarsgeklede paaldansende vrouwen: Nee, Oostenrijk zorgt echt voor kwaliteit op het festival!

BARRY: NOT / BART: NOT17 - MOLDAVIË
Pasha Parfeny - Lăutar

Net als uit het paradijs, kwam jij uit de lucht in een vliegtuig van je vader.

Vrolijkheid met veel trompetgeschal, zo kun je de Moldavische inzending van dit jaar benoemen. Eén van de kleinste landen die deelnemen aan dit festival, en toch wisten ze, op 1 jaar na, altijd de finale te bereiken! En niet alleen dankzij burenstemmen. Daar kan Nederland nog wat van leren. Dit lied is misschien geen hoogstaand muziekwerkje, het is opzwepend genoeg om veel punten te verzamelen.

BARRY: HOT / BART: HOT18 - IERLAND
Jedward - Waterline

Gooi een touw, pak 'm beet, voel de onderstroom.

De Ierse ADHD-tweeling van vorig jaar doet dit jaar weer mee. De Ieren waren in de jaren '90 oppermachtig op het Songfestival. Maar daarna wilde het allemaal niet meer lukken. Feestvreugde én nog meer ADHD toen de Ieren voor het eerst na 11 jaar de top 10 weer behaalden. Na een 8ste plaats in Dusseldorf hopen ze dit jaar nóg hoger te scoren. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag: Poplied "Waterline" is veel minder verrassend dan "Lipstick" maar toch zullen de jongens met het opvallende kapsel met gemak de finale halen.

BARRY: HOT / BART: NOT