2011_bb_polen
Magdalena Tul (Polen)

2011_bb_noorwegen
Stella Mwangi (Noorwegen)
2011_bb_albanie
Aurela Gace (Albanië)

2011_bb_armenie
Emmy (Armenië)

2011_bb_turkije
Yüksek Sadakat (Turkije)

2011_bb_servie
Nina (Servië)

2011_bb_russia
Alexej Vorobjov (Rusland)

2011_bb_zwitserland
Anna Rossinelli (Zwitserland)

2011_bb_georgie
Eldrine (Georgië)

2011_bb_finland
Paradise Oskar (Finland)

2011_bb_malta
Glenn Vela (Malta)

2011_bb_sanmarino
Senit (San Marino)

2011_bb_kroatie
Daria Kinzer (Kroatië)

2011_bb_ijsland
Sjonnie's Friends (IJsland)

2011_bb_hongarije
Kati Wolf (Hongarije)

2011_bb_portugal
Homens da Luta (Portugal)

2011_bb_litouwen
Evelina Sašenko (Litouwen)

2011_bb_azerbeidzjan
Ell/Nikki (Azerbeidzjan)

2011_bb_griekenland
Loukas Giorkas Ft. Stereo Mike
(Griekenland)

Hoe zit het nou dit jaar? Zijn er toch nog Eurovisie juweeltjes te vinden? Of zijn de liedjes echt zo slecht? Barry & Bart zetten alle deelnemers dit jaar wederom op een rij en voorzien ze van commentaar. Dit is deel 1:1 - POLEN
Magdalena Tul - Jestem

Ik ben jouw inspiratie, de troost voor jouw tranen.

De 31-jarige Magdalena won de Nationale Finale in het Pools, en was van plan om de Engelse versie in Duitsland te gaan zingen. Dit leidde tot veel kritiek op het internet en zodoende wordt dit festival alsnog geopend in het Pools. Het is een pakkend, opzwepend lied en een favoriet van Bart, hoewel ook hij twijfelt of het de finale wel zal halen.

BARRY: NOT / BART: HOT2 - NOORWEGEN
Stella Mwangi - Haba haba

Geef nooit op! Blijf doorgaan!

We kunnen ons niet herinneren dat ooit eerder Swahili te horen was op het Eurovisie-podium. “Met kleine stapjes kan je een groot doel bereiken” was de wijze les die zangeres Stella kreeg van haar grootmoeder. Op het Noorse festival klonk het allemaal nog niet even zuiver, maar Stella heeft echt KEIhard geoefend. Het decor is een kaleidoscoop van Afrikaanse kleuren en symbolen.

BARRY: HOT / BART: HOT3 - ALBANIË
Aurela Gace - Feel the passion

Ik bevochtig mijn lippen met jouw ochtenddauw...

Na het vrolijke Afrikaanse gehuppel brengt Albanië ons een heus Balkandrama. De 36-jarige Aurela heeft al een diva-status in eigen land. Ze heeft flink uitgepakt met de rode haarverf en weet in 3 minuten een heuse vocale tsunami op ons los te laten. Had hierna een reclamebreak gevolgd, dan had Asprobruis hier mooi op in kunnen spelen. Het lied is, wat ons betreft, veel geblaat en weinig wol!

BARRY: NOT / BART: NOT4 - ARMENIË
Emmy - Boom boom

Jij bent de sterkste vechter (boem boem boem), jij bent de koning voor mij.

In het officiële handboek staat dat de 27-jarige Emmy werkelijk "ontelbare awards" heeft gewonnen. Ongelooflijk dat ze dan zo’n draak van een lied wil zingen op dit podium. Het steeds herhalende, infantiele lied "Boom Boom", heeft een heel hoog irritatie gehalte. Op het podium zit zij in een grote boxhandschoen. We kunnen alleen maar hopen dat ze knock-out gaat en dat dit lied de geschiedenis in zal gaan als de eerste Armeense inzending die de finale niet heeft gehaald.

BARRY: NOT / BART: NOT5 - TURKIJE
Yüksek Sadakat - Live it up

Zing luid en laat het eruit: het leven is mooi!

Ook dit jaar weet sturen de Turken een poplied naar het festival. De rockgroep Yüksek Sadakat (Turks voor Hi-Fi) zingt dat het leven mooi is en dat je het vrolijk moet beleven. Het lied is minder catchy dan vorig jaar (toen Turkije tweede werd) maar zal ongetwijfeld wel weer de top 10 halen.

BARRY: NOT / BART: HOT6 - SERVIË
Nina - Caroban

Vaarwel verdriet, hallo mijn lach. Blijdschap verhuisde samen met hem mee naar mij toe.

De Serven trekken een Retro-blik open met hun lied "Caroban". Dusty Springfield, Petula Clark en meer recent Duffy, zouden goede inspiratiebronnen kunnen zijn geweest. Het plaatje is erg mooi, de zangeres Nina brengt het fris en ongeforceerd. Jammer dat het lied zelf, zeker niet slecht, nét dat tikje extra mist om heel speciaal te zijn.

BARRY: HOT / BART: HOT7 - RUSLAND
Alex Sparrow - Get you

Ik verloor mijn verstand ergens tussen jouw gezicht en je perfecte vorm.

Rusland stuurt de 23-jarige mooie Alexej Vorobjov (artiestennaam: Alex Sparrow) met een lied van componist RedOne. Dat is de man die producer en componist is van Lady GaGa. Alex is goodwill-ambassador van de VN en zet zich in voor het anti-Aidsprogramma in Rusland. Op papier ziet het eruit als een winnende combinatie. Maar helaas spettert de performance meer dan het lied.

BARRY: HOT / BART: NOT8 - ZWITSERLAND
Anna Rossinelli - In love for a while

Wanneer je bij me bent laten alle dagen zich van de zonnige kant zien.

Na het gelikte lied uit Rusland komen de Zwitsers met een lied dat uitblinkt in z'n simpelheid. Waarschijnlijk gaat de jury hiervoor vallen en kan Zwitserland het gemis aan buurlandpunten compenseren. Van Bart mag het liefdeslied zich de finale in tokkelen. Barry heeft liever een Toblerone-reep.

BARRY: NOT / BART: HOT9 - GEORGIË
Eldrine - One more day

Het passie spel dat ik speel zal nóg een dag duren.

Het is snel gedaan met de rust, want Georgië stort een bak herrie over ons heen. Het lied start met een stuwend couplet, een beetje jaren 90 muziek á la Massive Attack, maar het refrein is één grote kakofonie. Helaas komt daar ook nog een rap bij en dat hoeft voor ons niet zo op dit festival. Daar hebben we MTV al voor. Het decor is wel erg mooi: Gotische kerkramen met glas in lood. Waarschijnlijk heeft dit lied meer luisterbeurten nodig om gewaardeerd te worden.

BARRY: NOT / BART: NOT10 - FINLAND
Paradise Oskar - Da da dam

Ik trek de wereld in om onze planeet te redden.

Een onschuldig en ingetogen liedje uit Finland. Het zal hoogstwaarschijnlijk wel in de smaak vallen bij de juries. Ook Barry is gecharmeerd. Maar zowel Barry als Bart vinden zowel de boodschap als het onschuldige kijken iets te geforceerd overkomen. Bart krijgt zelfs zin om hem te slaan... Wel mooi in beeld gebracht met de grote draaiende aardbol op het LEDscherm.

BARRY: HOT / BART: NOT11 - MALTA
Glen Vella - One life

Probeer me niet te veroordelen, je weet niet hoe ik me voel.

Versleten Eurodisco. Vaker gehoord, maar dan veel beter. Zo is het lied "One life" van Malta te omschrijven. Valt zeker in de categorie 'Overbodige Inzendingen' van dit jaar. Next please...

BARRY: NOT / BART: NOT12 - SAN MARINO
Senit - Stand by

Laten we onze deuren sluiten, en de eindeloze wereld buiten laten.

Het kleine landje, omsingeld door Italië, doet voor de tweede keer mee aan het festival. Dit keer in het Engels met een ballade. Het lied zelf is niet super in zijn klasse, maar zangeres Senit, is een bruisende persoonlijkheid die het met haar optreden een boost kan geven. Veel Twitteraars volgen haar stappen gedurende deze hele Eurovisie periode. Moeilijk in te schatten wat dit gaat doen.

BARRY: HOT / BART: NOT13 - KROATIË
Daria Kinzer - Celebrate

Straal als een komeet in onze muzikale melkweg.

Het lied van Kroatië klinkt alsof het een inzending is uit de jaren 80. De bijbedachte act heeft een baard waar ZZ Top jaloers op zou zijn: De zangeres veranderd 3 keer van jurk en een verlopen goochelaar huppelt om haar heen en acteert verder als 'd.j.'. “Friday, my night” zingt Daria. Hopelijk zie we haar de zaterdagavond inderdaad niet meer terug. Dit is typisch zo'n geval waar de performance een negatief effect heeft op het lied.

BARRY: NOT / BART: NOT14 - IJSLAND
Sjonni's Friends - Coming home

Ik kan niet wachten tot morgen, om de dingen te zeggen die ik wil zeggen.

Sigurjon Brink (36 jaar), de componist die zijn eigen lied zou zingen, overleed onverwachts twaalf dagen voor de IJslandse voorronde. Vrienden van hem besloten zijn lied te zingen en wonnen de ticket naar het festival. Een braaf, dixieland-achtig, lied waar de 50plussers best eens voor kunnen gaan stemmen. Helaas weten velen van hen echter niet hoe ze moeten sms-en.

BARRY: HOT / BART: NOT15 - HONGARIJE
Kati Wolf - What about my dreams?

Moet ik mijn hele leven alleen leven voor jouw doel?

De grote favoriet van dit jaar van vele songfestivalfans. Kati Wolf, kwam niet verder dan de zesde plaats in de Hongaarse editie van X-Factor. Haar lied “What about my dreams” heeft vast op de plank naast “I will love again” van Lara Fabian gelegen. De nummers zijn erg vergelijkbaar. Mw. Wolf brengt het lied overtuigend en dit is volgens Bart, tot nu toe, de eerste serieuze kanshebber voor de overwinning van dit jaar. Barry heeft echt helemaal niets met dit nummer.

BARRY: NOT / BART: HOT16 - PORTUGAL
Homens da Luta - Luta é alegria

En woede is zinloos, het zal je niet helpen.

De Portugezen slaan de plank dit jaar volledig mis met hun bijdrage. De groep Homens Da Luta (Strijdvaardige mannen) brengt een parodie op de protestliederen die tijdens de Anjerrevolutie in 1974 in Portugal gezongen werden. Ze zijn ook gekleed als demonstranten uit die tijd. Ze willen ermee aangeven dat iedereen in Europa een goed leven moet krijgen. Gerechtigheid. Wij denken echter dat hun boodschap buiten de Portugese landsgrens niet begrepen zal worden.

BARRY: NOT / BART: NOT17 - LITOUWEN
Evelina Sašenko - C'est ma vie

De tijd zal de antwoorden geven op al jouw beproevingen.

Het meest oubollige lied van het jaar komt uit deze Baltische staat. De 23-jarige Evelina bezit over een mooie stem. Helaas wordt ze opgezadeld met een draak van een lied. Ze probeert het nog wat te leuken, door tijdens het tweede couplet de tekst in gebarentaal te vertalen. Alsof doven mensen naar de liedjes van het songfestival kijken (en Letland had dit al in 2005 een keer gedaan). Bart’s nummer 43.

BARRY: NOT / BART: NOT18 - AZERBEIDZJAN
Ell / Nikki - Running scared

Kom bij me, kom bij me vannacht. Oh God ik heb je nodig...

Ook dit jaar weet Azerbeidzjan ijzersterk voor de dag te komen. Het duo Ell & Nikki komt een beetje over als de nieuwe Donny & Marie Osmond, maar overtuigen zeker. Alles klopt aan het plaatje: mooie belichting, goed gezongen en niet over-geproduceerd. Een gouden regen van vuurwerk op het einde maakt het allemaal compleet. Ze gaan voor goud en maken daar nog grote kans op ook.

BARRY: HOT / BART: HOT19 - GRIEKENLAND
Loukas Giorkas Feat. Stereo Mike - Watch my dance

Mijn ziel heeft het vuur om alle angst te verbranden.

Het laatste lied van de eerste semi-finale kan ons niet echt bekoren. De Grieken komen met een lied dat bestaat uit een mix van Engelse rap coupletten en een traditioneel Grieks refrein vol pathos en tragedie. Witte zuilen op de achtergrond en drukke dansers die vooral veel rondjes draaien op de grond... Hiervan gaan zelfs wij met servies gooien. Griekenland heeft sinds de invoering van de halve finales altijd de finale gehaald én bovendien de top 10. Dat zou met deze bijdrage doorbroken moeten worden.

BARRY: NOT / BART: NOT