BB-moldavie
Sunstroke Project & Olia Tira
(Moldavië)

BB-rusland
Peter Nalitch & Friends
(Rusland)

BB-estland
Malcolm Lincoln (Estland)

BB-slowakije
Kristína (Slowakije)

BB-finland
Kuunkuiskaajat (Finland)

BB-letland
Aisha (Letland)

BB-servie
Milan Stankovic (Servië)

BB-bosnia
Vukašin Brajić
(Bosnië & Herzegovina)

BB-polen
Marcin Mroziński (Polen)

BB-belgie
Tom Dice (België)

BB-malta
Thea Garrett (Malta)

BB-albanie
Juliana Pasha (Albanië)

BB-griekenland
Giorgos Alkaios & Friends
(Griekenland)

BB-portugal
Filipa Azevedo (Portugal)

BB-fyrom
Gjoko Taneski (Macedonië)

BB-witrusland
3+2 (Wit-Rusland)

BB-ijsland
Hera Björk (IJsland)

Hoe zit het nou dit jaar? Zijn er toch nog Eurovisie juweeltjes te vinden? Of zijn de liedjes écht zo slecht? Barry & Bart zetten alle deelnemers van Oslo op een rij en voorzien ze van commentaar. Dit is deel 1:1 - MOLDAVIË
Sunstroke Project & Olia Tira - Run away

Oh..ik zal je nooit vergeven, niet voor wat dan ook!

Moldavië stuurde vorig jaar een volwassen geworden Roodkapje dat ADHD-achtig heen en weer huppelde, omringd door vier folklore dansers. Het originele lied mocht naar de finale, waar het als veertiende eindigde. Dit jaar is het lied een stuk minder origineel. Doet denken aan de Belgische dance muziek uit de jaren negentig.

BARRY: NOT / BART: HOT2 - RUSLAND
The Peter Nalitch Band - Lost and forgotten

Ik kijk naar haar foto’s, wat moet ik ermee? – Gooi ze in het vuur! Ja, dat ga ik doen: ze nu verbranden!

Rusland zingt dit jaar (helaas) weer in het Engels. Zanger Peter kijkt met grote bruine hondenogen de camera in en zijn gitarist adviseert hem de foto’s van ex maar in het vuur te gooien. “Lost and forgotten” is een beetje een drink-mee-lal-lied voor gedeprimeerden wiens relatie net beëindigd is (maar ook gelukkige personen zullen vast en zeker luid meelallen.

BARRY: NOT / BART: HOT3 - ESTLAND
Malcolm Lincoln - Siren

Ik verspilde jaren, ik verspilde tijd…om te proberen de sterren te bereiken.

Het lied uit Estland lijkt geschreven te zijn door studenten aan de Hoge School voor de Kunsten. En tijdens het componeren hebben die waarschijnlijk de nodige genotsmiddelen tot zich genomen. Resultaat een niet echt toegankelijk lied. Maar ach….wie weet… wellicht zitten Anneke Artistiek en Ab Stract wel in de Europese jury’s. Barry kan genieten van het lied. Echter liefst zonder beeld...

BARRY: HOT / BART: NOT4 - SLOWAKIJE
Kristína – Horehronie

Ik kom hier altijd wanneer ik verdrietig ben en niet weet wat te doen.
De bomen zeggen dat ik het van me af moet schudden...


Slowakije heeft pas vier keer mee gedaan aan het festival en hoger dan een achttiende plaats zijn ze niet gekomen. Dus de selectie voor 2010 werd rigoureus aangepakt. De Slowaken kregen, van heel Europa, de meeste liedjes voorgeschoteld: maar liefst zestig stuks! “Horehronie” is een folkloristisch uptempo lied dat bij ons niet echt blijft hangen.

BARRY: NOT / BART: NOT5 - FINLAND
Kuunkuiskaajat - Työlki ellää

Ik werk voor mijn geld, zodat mijn portemonnee gevuld wordt.

Finland daarentegen, dat ook met folklore komt, staat zelfs in Bart’s top 5! De twee witte wieven brengen een grappig lied vol accordeon en viool. Een tijdloze inzending die je vrolijk maakt. En ons zeker!

BARRY: HOT / BART: HOT6 - LETLAND
Aisha - What for? (Only Mr. God knows why)

Waarom leven we en waarom huilen we? Alleen meneer God weet waarom, maar zijn telefoon is vandaag kapot.

Zangeres Aisha vraagt zich af waarom wij bestaan en mensen huilen. De achtergrondzangeressen antwoorden dat alleen meneer God het antwoord heeft. Helaas is vandaag zijn telefoon kapot om te kunnen antwoorden. Aisha heeft het moeilijk, tenminste zo kijkt ze tijdens haar zang. Is ze onzeker of vindt ze het allemaal niet zo leuk hier in Oslo? Bart vindt dit net als Rivella: Een beetje vreemd, maar wel lekker.

BARRY: NOT / BART: HOT7 - SERVIË
Milan Stankovic - Ovo je Balkan

Ik ben zo stout: niet 1x, niet 2x, maar 3x kusten wij in Belgrado!

Ook Servië richt zich op zijn eigen muzikale roots en dat maakt dit festival juist zo leuk. Typische Balkanmuziek en de 22-jarige zanger Milan (en zijn achtergrondzangeressen) verkleden zich tijdens het lied van traditionele klederdracht tot moderne outfit en tonen hiermee aan dat dit soort muziek van alle tijden is. Ook weer heel vrolijk, maar onze meningen zijn weer erg verdeeld...

BARRY: NOT / BART: HOT8 - BOSNIË & HERZEGOVINA
Vukašin Brajić - Thunder and Lightning

Donder & Bliksem houden elkaars hand vast om het verleden te overwinnen.

Bosnië & Herzegobvina hebben de afgelopen jaren hele mooie, aparte liedjes ingezonden. Helaas valt de inzending dit jaar tegen. Een gewoon poplied: vlees noch vis. Zeker niet slecht maar verdrinkt tussen de andere inzendingen. Tegen de tijd dat de laatste noot geklonken heeft denk je: hoe ging het ook alweer?

BARRY: NOT / BART: NOT9 - POLEN
Marcin Mroziński - Legenda

Lieve prinses, ik ben hier om je te redden!

Polen combineert Engelstalige pop met Poolse traditionele muziek. Dat zou heel interessant kunnen uitpakken, maar helaas in dit geval kan het ons niet bekoren. Het gejammer van de achtergrondzangeressen wekt eerder irritatie op. Veel drama op het podium. Geen Warschau 2011.

BARRY: NOT / BART: NOT10 - BELGIË
Tom Dice - Me and my guitar

Mensen zeggen altijd: Tom, dit is te ver doorgeschoten!

België stuurt de jonge Tom Eeckhout. Zijn artiestennaam, Tom Dice, bedacht hij toen hij een dobbelsteen zag hangen in een frietkot. Kan het nog Belgischer? Hij werd tweede in de Belgische X-factor van 2008 en schreef zelf met vrienden zijn lied. Absoluut een mooi nummer. Komt wellicht iets te laat echt op gang, maar verdient zeker een hoge finaleplaats.

BARRY: HOT / BART: HOT11 - MALTA
Thea Garrett - My dream

Ik leef in een sprookje, net als een nieuwgeboren ster.

Op Malta zijn ze verzot op nougat. Wellicht verklaart dit waarom zij altijd van die mierzoete ballades insturen. Ook dit jaar weer. "My dream" wordt gezongen door Thea Garrett en zij lijkt verdomd veel op een jonge versie van Liza Minnelli. Achter haar staat een drukke meneer, die teveel afleidt, en die symbolisch een vliegende zeemeeuw uitbeeldt. Beetje jammer...

BARRY: NOT / BART: NOT12 - ALBANIË
Juliana Pasha - It's all about you

Het draait allemaal om jou, de dingen die ik doe. De rest van de wereld begrijpt me niet.

Het kleine Albanië, tot voor kort het meest mysterieuze land van Europa, weet sinds 2004 elk jaar weer verrassend voor de dag te komen. Dit jaar een stevig uptempo stuk, gezongen door een pittige tante. We vermoeden dat deze bijdrage wel zal aanslaan bij de juries: "It’s all about you" raast als een Intercity voorbij.

BARRY: HOT / BART: HOT13 - GRIEKENLAND
Giorgos Alkaios & Friends - Opa

Al het oude verbrand ik en ik schreeuw hardop: Laten we opnieuw beginnen!

"Opa" heet het Griekse lied, maar gaat niet over de favoriete grootvader van de zanger. Je spreekt uit: "Hoppa"! En dat geeft meteen het lied goed weer. Een echt Hoppa-lied vol Griekse sirtaki waarbij je zin krijgt een heel servies tegen de grond te smijten. Zo kunnen de Grieken zelf hun huidige emoties verwerken... Winnen zullen ze niet, maar daar zullen ze dit jaar heel blij mee zijn.

BARRY: NOT / BART: NOT14 - PORTUGAL
Filipa Azevedo - Há dias assim

Wie nam jou van mij? Wie heeft mijn ziel gestolen? Wie pretendeert nu jouw liefde te zijn?

Na twee jaar achterelkaar een winnaars-waardig-lied te hebben gestuurd, valt de Portugeze bijdrage dit jaar, in vergelijking daarmee, behoorlijk tegen. Een dertien-in-een-dozijn ballade is het geworden en het lied wordt gezongen door een zangeres die bij de hoge noot nog wel eens de bocht wil uitvliegen. Voor Bart een plasmoment. Barry vindt het lied mooi, ondanks de tekortkoming van de zangeres.

BARRY: HOT / BART: NOT15 - MACEDONIË
Gjoko Taneski - Jas ja imam silata

Ik heb de kracht om jou te vergeten, jou niet te hebben en jou niet te zien.

Na Portugal een moment om iets te drinken in te schenken want Macedonië stuurt geen indrukwekkend lied. Een poplied dat, net als dat van Bosnië, niet slecht is, maar je bent het na vijf minuten weer volledig vergeten. De zanger heeft het charisma van een deurmat en de titel geeft het vermoeden dat het over een jas gaat van Imam Silata... nou ja, zo nietszeggend is deze inzending wel ja.

BARRY: NOT / BART: NOT16 - WIT-RUSLAND
3+2 - Butterflies

Wij zijn zo fragiel: net als smeltende sneeuw.

Kan een ballade nog zoeter zijn dan die van Malta? Jazeker! Het is Wit-Rusland namelijk gelukt! "Butterflies".... you love it or you hate it. Sommige mensen noemen het een Disney Musicalachtig lied, maar dat vindt Bart een belediging voor het Disney merk. Barry, ook Disneyliefhebber, geniet wél van deze mierzoete vlinders. Veel harmonieuze samenzang. Benieuwd of dit live goed neergezet gaat worden. Zo ja, dan kan het hoog eindigen, zo nee, dan roemloos ten onder.

BARRY: HOT / BART: NOT17 - IJSLAND
Hera Björk - Je ne sais quoi

Als de wolken (of bedoelen ze as-wolken?) weg zijn, komen de steren om ons heen: stralend!

IJsland mocht vorig jaar aan de overwinning ruiken toen het met trots tweede werd. Helaas is deze inzending lang niet zo sterk als de IJslandse bijdragen uit 2008 en 2009. De dame die toen als achtergrondzangeres fungeerde, mag nu zelf in de spotlight staan (en daar hebben ze, in haar geval, wel een behoorlijke batterij van nodig). Leuke afsluiter van deze eerste Halve Finale, maar het zal niet zoveel punten krijgen als Ey jafjallajökull aan as heeft uitgestoten.

BARRY: HOT / BART: HOT