Op 21 Januari 2019 maakte AVROTROS bekend dat singer-songwriter Duncan Laurence (echte naam: Duncan De Moor) Nederland zou gaan vertegenwoordigen op het vierenzestigste Eurovisie Songfestival in Tel Aviv, Israel. Sinds 2013 werden bekende A-artiesten gevraagd om deel te nemen, en mochten deze deelnemers zélf hun lied kiezen.

Dit jaar besloot AVROTROS de zaak anders aan te pakken. Men ging eerst op zoek naar een lied. En via Ilse DeLange kwam men bij de relatief onbekende Duncan terecht. De zanger deed in 2014 mee met de talentenshow "The Voice Of Holland" en behaalde daar de halve finale onder begeleiding van coach Ilse

Op 7 Maart werd in het tv-programma "De Wereld Draait Door" het lied voorgesteld waarmee Duncan ons land zou gaan vertegenwoordigen. Dit gebeurde door het vertonen van de officiële videoclip. Het nummer "Arcade" is geschreven door Duncan, Joel Sjöö en Wouter Hardy. De reakties op de Nederlandse bijdrage waren unaniem positief bij pers en publiek.
Ook in het buitenland werd "Arcade" zeer goed ontvangen. Zelfs de bookmakers zagen in de Nederlandse inzending een potentiële winnaar: Sinds de bekendmaking van het lied staat het met grote voorsprong op nummer 1.

De verwachtingen waren dan ook hooggespannen in dit jaar. Zou Duncan dan eindelijk weer kunnen zorgen voor een Nederlandse overwinning? De eerste horde die genomen moest worden was de Tweede Halve Finale op donderdag 16 Mei. Duncan zong "Arcade" feilloos, en de hele performance stond als een huis. Nederland werd bij de bekendmaking van de gekwalificeerden als tweede genoemd, en Duncan kon zich opmaken voor de finale.

Op zaterdag 18 Mei vond de Grand Final plaats en in Nederland was inmiddels de Duncan-mania tot ongekende hoogte gestegen. Na een lange show, inclusief een optreden van de Amerikaanse superster Madonna, werden de jury-punten bekendgemaakt. Zweden stond op de eerste plaats, gevolgd door Noord Macedonië en Nederland. De televote-punten werden vervolgens gegeven en in een zenuwslopende finale, bleek Zweden minder populair te zijn dan verwacht, en haalde Duncan Laurence de overwinning voor Nederland binnen. Vierenveertig jaar na de winst van Teach In met "Ding-a-dong", werd Duncan Laurence de vijfde Nederlandse winnaar van het Eurovisie Songfestival.

SPECIAL: Duncan Laurence in Tel Aviv Klik hier

NEDERLANDSE INZENDING
EUROVISIE SONGFESIVAL

DUNCAN LAURENCE
Arcade
muziek: Duncan De Moor, Joel Sjöö, Wouter Hardy
tekst: Duncan De Moor, Joel Sjöö, Wouter Hardy

  Inzending Eurovisie Songfestival 2019  Event logo Eurovisie Songfestival 2019