OG3NE

    

    Amy, Shelley en Lisa
    


Ook in 2017 koos AVROTROS voor de formule die voor Anouk (2013), The Common Linnets (2014) en Douwe Bob (2016) succesvol was: een interne selectie. Dat betekende dus voor het vijfde opeenvolgende jaar geen officieel Nationaal Songfestival.

Op zaterdag 29 Oktober 2016 werd bekendgemaakt dat O'G3NE Nederland ging vertegenwoordigen tijdens het 62ste Eurovisie Songfestival in Kiev. Het trio, bestaande uit de zusjes Lisa, Amy en Shelley Vol won in 2014 als eerste groep ooit The Voice.

In 2007 vertegenwoordigden ze Nederland tijdens het Junior Eurovisie Songfestival met het lied "Adem in, adem uit". Ze werden toen elfde bij zeventien deelnemers.

Op 3 Maart 2017 werd in de A'Dam Tower in Amsterdam het lied "Lights And Shadows" gepresenteerd.


In Kiev waren in totaal 42 landen aanwezig en Nederland moest aantreden in Semi Final 2 op donderdag 11 Mei. OG3NE maakte vocaal veel indruk en wist zich met een vierde plaats vrij gemakkelijk te plaatsen voor de Grand Final op zaterdag 13 Mei.

Grote favoriet tijdens dit festival was Francesco Gabbani uit Italië. Hij won eerder dit jaar het San Remo festival met "Occidentali's Karma" en was maandenlang de gedoodverfde winnaar.

Maar Salvador Sobral uit Portugal gooide roet in het eten. Zijn "Amar Pelos Dois" had zo een Portugese inzending uit de jaren 50 of 60 kunnen zijn, maar Europa koos massaal voor de pure uitvoering, zonder poespas, van Salvador.

Na 49 deelnames wist Portugal eindelijk de winst binnen te halen. De hoogste notering tot nu toe was een zesde plaats in 1996 voor Lúcia Moniz en het lied "O Meu Coração Não Tem Cor".

Kristian Kostov behaalde voor Bulgarije de tweede plaats (ook voor dat land de hoogste notering ooit). België deed het dit jaar ook weer erg goed: Na een vierde plaats in 2015 (Loïc Nottet) en een tiende plaats in 2016 (Laura Tesoro) wist zangeres Blanche met "City Lights" nu weer een vierde plaats te bereiken.

Grote favoriet Francesco Gabbani moest genoegen nemen met een voor de Italianen teleurstellende zesde plaats.

OG3NE stond na de puntenverdeling van de juries op een uitstekende vijfde plaats. Echter bleek daarna dat de televoters slechts 15 punten overhadden voor "Lights And Shadows" en de Nederlandse bijdrage duikelde daardoor naar de elfde plaats.


Special: OG3NE in Kiev >>>
NEDERLANDSE INZENDING
EUROVISIE SONGFESIVAL

O'G3NE
LIGHTS AND SHADOWS
muziek: Rick Vol, Rory de Kievit
tekst: Rick Vol, Rory de Kievit

  Inzending Eurovisie Songfestival 2017  Event logo Eurovisie Songfestival 2017

  Salvador Sobral - "Amar Pelos Dois"
  (Portugal)
  Winnaar Eurovisie Songfestival 2017
  Wederom een elfde plaats voor Nederland