De eerste jurk met opvallende decolleté

    Tweede repetitie met andere outfit



    Persconferentie in Wenen


Na het enorme succes van The Common Linnets volgde natuurlijk de vraag: Wie moet er naar Oostenrijk in 2015? In Augustus 2014 meldde De Telegraaf dat Alain Clark door AVROTROS was gevraagd om deel te nemen aan het Songfestival. In een reactie liet AVROTROS weten dat ze meerdere kandidaten op het oog hadden, en dat Alain Clark daar één van was.

Ook de naam van zanger Dotan ging rond. Op 1 November kwam het Algemeen Dagblad met het bericht dat Trijntje Oosterhuis ook in de race was.

Op vrijdag 7 November deed Anouk in het tv-programma NTR College Tour enkele uitspraken, waaruit je de conclusie kon trekken dat Trijntje inderdaad naar Wenen zou gaan. AVROTROS kwam uiteindelijk op maandag 10 November met de officiële bevestiging.



Een maand later, op 11 december, werd het lied ook bekendgemaakt, wat voor een Nederlandse inzending opvallend vroeg in het seizoen was. Met "Walk along", waarvan de tekst geschreven is door Anouk, wilde Trijntje in Oostenrijk proberen om voor Nederland wederom een hoge finaleplaats te bereiken.

Toch liep het allemaal wat anders: Bij de eerste repetities in Wenen bleek dat er nog veel gesleuteld moest worden aan de podium act. Waar Ilse & Waylon een jaar eerder met een kant-en-klaar produkt aankwamen in Kopenhagen, moesten Trijntje en haar team in Wenen nog de nodige keuzes maken qua uitvoering en kleding.

Trijntje kwam er ook achter dat het tijdens zo'n Songfestival niet alleen om het lied draait. Na haar eerste verschijning op het podium ging de meeste aandacht namelijk vooral uit naar de jurk die ze had uitgekozen. Het zeer diep uitgesneden decolleté werd het gesprek van de dag. Tijdens de daaropvolgende repetities probeerde de zangeres diverse andere creaties, maar ook de uiteindelijke keuze leverde een hoop negatief commentaar op.

De uitvoering van "Walk along" viel tegen. Misschien waren de verwachtingen te hooggespannen omdat Trijntje ging samenwerken met dezelfde regisseur die Ilse & Waylon zo perfect in beeld had gebracht.

Op dinsdag 19 Mei eindigde Trijntje tijdens de eerste Halve Finale met 33 punten op de veertiende plaats bij zestien deelnemers, en was Nederland wederom uitgeschakeld voor de Finale.

Die Grand Final werd op zaterdag 23 Mei gehouden in de Wiener Stadthalle. Een finale met maar liefst 27 landen. Ter gelegenheid van de zestigste editie van het festival mocht Australië namelijk eenmalig meedoen. SBS Australia zendt het festival al sinds 1983 uit. Zanger Guy Sebastian mocht direct naar de finale en hoefde zich dus niet te kwalificeren via een Halve Finale. Bij eventuele winst zou Australië terugkeren in 2016, maar het festival zou dan gewoon in een Europees land georganiseerd worden. "Tonight again" deed het goed en Guy behaalde met 196 punten een vijfde plaats.

De jongens van Il Volo uit Italië werden met "Grande Amore" derde (292 punten), en Polina Gagarina uit Rusland werd tweede met "A million voices" (303 punten). De overwinning ging voor de zesde keer naar Zweden. Måns Zelmerlöw behaalde met "Heroes" 365 punten. Hij behoorde vanaf het begin al tot de grote favorieten, mede door de perfecte uitvoering waarbij een geprojecteerd figuurtje een grote rol speelde.

De overwinning voor Zweden was te danken aan de vakjury's, die de helft van de punten bepaalden. Zou er namelijk alleen maar televoting zijn geweest, dan was de winst naar Italië gegaan...


Special: Trijntje Oosterhuis in Wenen >>>




NEDERLANDSE INZENDING
EUROVISIE SONGFESIVAL

TRIJNTJE OOSTERHUIS
WALK ALONG
muziek: Tobias Karlsson
tekst: Anouk Teeuwe

  Inzending Eurovisie Songfestival 2015



  Event logo & Theme art Eurovisie Songfestival 2015

  Måns Zelmerlöw - "Heroes"
  (Zweden)
  Winnaar Eurovisie Songfestival 2015




  Trijntje Oosterhuis won de Barbara Dex Award
  voor slechtst geklede deelnemer.