Ilse DeLange - Kopenhagen Mei 2014


    Waylon (Willem Bijkerk) - Kopenhagen Mei 2014



    The Common Linnets



Op maandag 25 november presenteerden de AVRO en de TROS de deelnemer voor het Eurovisie Songfestival 2014. Na het succes van Anouk in 2013 waren grotere namen uit de Nederlandse muziekwereld ineens wel weer geïnteresseerd in deelname aan het festival. Daarom werd er besloten om ook nu geen Nationaal Songfestival te organiseren. In de weken vóór 25 november draaide de geruchtenmachine al op volle toeren. Vooral de namen van Ilse Delange en Waylon werden veelvuldig genoemd.

In de Wisseloord Studio's in Hilversum werd om precies 12.30 uur tijdens een persmoment inderdaad bekendgemaakt dat Ilse en Waylon onder de naam The Common Linnets ons land in Kopenhagen zouden gaan vertegenwoordigen.

In de uitzending van "De Wereld Draait Door" op dinsdag 4 maart maakte het duo de titel van het lied bekend: "Calm after the storm". Het lied zelf was op woensdag 12 maart voor het eerst live in een akoestische versie te horen in hetzelfde programma. Na afloop waren de reakties op het nummer erg verdeeld. Een dag later, op donderdag 13 maart, werd in het Radio 2 programma "De Gouden Uren" voor het eerst de studio-versie gepresenteerd.

Ook hierna brak een storm van kritiek los. Een aantal BN-ers liet luid weten dat zij "Calm after the storm" niet geschikt vonden voor het Songfestival. Zo zei Marga Bult (deelneemster in 1987) dat het lied ballen miste, en ook Albert Verlinde, Gerard Joling en Gordon lieten in harde bewoordingen weten dat The Common Linnets met het verkeerde lied naar Kopenhagen zouden gaan, en dat het daar geen enkele kans zou hebben.

In aanloop naar de Eerste Semi-Finale zag het er ook niet echt gunstig uit voor Nederland. "Calm after the storm" kwam in polls en bij bookmakers niet hoger dan een 25ste of 30ste plaats. Op 6 mei traden The Common Linnets als veertiende op tijdens die Eerste Semi-Finale van het Eurovisie Songfestival in de B&W Hallerne in Kopenhagen. Zestien deelnemers streden voor tien finaleplaatsen. Bij het bekendmaken van de tien finalisten werd Nederland als negende genoemd, waardoor, na Anouk, nu ook The Common Linnets mochten optreden in de Grand Final.

Het optreden was perfect in beeld gebracht met weinig camera-shots en veel close-ups. Een idee afkomstig van regisseur Hans Pannekoek, die samen met Ilse & Waylon een compleet idee afleverde bij de Deense omroep DR. Direct na de Eerste Semi-Finale steeg "Calm after the storm" bij de bookmakers naar een top 5 notering, en vervolgens zelfs naar de tweede plaats. Ook in Nederland brak de Songfestivalkoorts weer uit, en verstomden alle eerdere kritieken op het lied. Ilse & Waylon hadden nu al hun gelijk binnengehaald, en tevens de monden gesnoerd van alle tegenstanders in Nederland.

Tijdens de finale op zaterdag 10 Mei mocht Nederland eindelijk weer eens een rol van betekenis spelen op het Eurovisie Songfestival. Met een totaal van maar liefst 238 punten behaalden The Common Linnets de tweede plaats! Alleen Conchita Wurst, de travestiet met baard, wist met "Rise like a phoenix" hoger te scoren (290 punten). De laatste keer dat Oostenrijk gewonnen had was in 1966 met Udo Jürgens en "Merci chérie". Conchita was dit jaar ook de meest controversiële deelneemster. Vooral uit Oost-Europa kwam veel commentaar op haar deelname. Toch gaf Rusland 5 punten. Een blik in het openbare jury/televoting overzicht laat overigens zien dat dit te danken is aan het televotende Russische publiek: De jury plaatste Conchita op een elfde plek, maar het publiek gaf haar een derde plaats. Het gecombineerde resultaat werd een zesde plaats, waarvoor dus 5 punten. Alleen Armenië, Wit-Rusland, Polen en San Marino gaven geen punten aan het winnende lied.

Het grote succes van The Common Linnets op het festival bleek een vervolg te krijgen. Uit heel Europa kwamen aanvragen voor televisie-optredens. Alleen hadden ook Ilse & Waylon daar geen rekening mee gehouden. Toen in de week na het festival Ilse zónder Waylon, maar met een vervanger, op de buitenlandse tv verscheen, vroeg Nederland zich plotseling af: Waar is Waylon?

The Common Linnets was een project van Ilse, en met Waylon waren alleen afspraken gemaakt voor de cd, het songfestival, en het Tuckerville concert in het FC Twente stadion in juni. Nu moesten er dus nieuwe afspraken gemaakt worden, en Waylon had zich wel "voor langere tijd aan The Common Linnets kunnen en willen verbinden, als dit in het buitenland op basis van creatieve gelijkwaardigheid zou gebeuren". Ilse en Waylon kwamen er samen echter niet uit, en de breuk was definitief. Het sprookje van het duo bleek van zeer korte duur.

"Calm after the storm" bestormde de Europese hitlijsten, en ook het album scoorde goed: in Oostenrijk en Duitsland behaalde de cd de gouden status. In vernieuwde samenstelling maakten The Common Linnets hun opwachting in vele Europese tv programma's en er volgende een Europese tour.


Special: The Common Linnets in Kopenhagen >>>




NEDERLANDSE INZENDING
EUROVISIE SONGFESIVAL

THE COMMON LINNETS
CALM AFTER THE STORM
muziek: Ilse DeLange, JB Meijers, Rob Crosby, Matthew Crosby, Jake Etheridge
tekst: Ilse DeLange, JB Meijers, Rob Crosby, Matthew Crosby, Jake Etheridge

  Inzending Eurovisie Songfestival 2014



  Event logo Eurovisie Songfestival 2014

  Conchita Wurst - "Rise like a phoenix"
  (Oostenrijk)
  Winnaar Eurovisie Songfestival 2014




  Het beste resultaat sinds 1975