De backing vocals in Malmö
    Yerry Rellum
    Shirma Rouse
    Ricardo Burgrust

    


Begin juli 2012 liet zangeres Anouk via haar Facebookpagina weten interesse te hebben om mee te doen aan het Eurovisie Songfestival: "Volgens mij heb ik hier een killersong klaarliggen".

De TROS liet daarop weten dat er in 2013 zeker een Nationaal Songfestival plaats zou vinden, en ze zouden het geweldig vinden als Anouk daaraan mee zou doen.

Maar Anouk is Anouk, en deelname zou alleen onder haar voorwaarden zijn: geen nationale competitie en zelf het nummer kiezen. De druk op de TROS, die vasthield aan een nationale voorronde, werd groter en groter...

Er volgden enkele gesprekken en op 17 oktober maakte Anouk zelf via een videoboodschap op YouTube het grote nieuws bekend: Zij zou Nederland gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2013 in Malmö.

Tijdens een speciale persbijeenkomst op maandag 11 maart, in de Wisseloord Studio's in Hilversum, presenteerde Anouk haar lied "Birds". De reacties op haar "killersong" waren (ook in het buitenland) overwegend positief. Toch was het voor veel Anouk-liefhebbers even slikken dat "Birds" een trage ballade was, en niet het pop/rocknummmer wat ze van de Haagse rockchick hadden verwacht.

Op dinsdag 14 mei stond Anouk als achtste op het podium tijdens de eerste halve finale. Het bekendmaken van de finaleplaatsen werd door de organisatie extra spannend gemaakt: Nederland werd als laatste land genoemd, en stond daarmee voor het eerst sinds 2004 weer in de grote finale

De missie van Anouk was hiermee geslaagd, en Nederland was weer helemaal in de ban van het Songfestival. Er werd massaal gekeken naar de finale op zaterdag 18 Mei. Tijdens het optreden van Anouk werd het hoogtepunt gemeten: maar liefst 5,9 miljoen kijkers zaten voor de televisie! Tijdens de puntentelling klonk er zelfs weer een "Netherlands 12 points!", met dank aan België. Uiteindelijk wist Anouk 114 punten te scoren en eindigde ze op een hele mooie negende plaats.

De gedoodverfde winnaar van deze 58ste editie van het Eurovisie Songfestival was Denemarken. "Only Teardrops" van Emmelie de Forest stond al maandenlang bovenaan in de diverse polls en bij de bookmakers. Emmelie wist haar favorietenrol ook waar te maken, en ze bezorgde haar land de derde overwinning na 1963 ("Dansevise") en 2000 ("Fly On The Wings Of Love")

Van de Big Five wist alleen Italië hoog te eindigen. Marco Mengoni, die met "L'essenziale" al het prestigeuze San Remo Festival had gewonnen, scoorde nu een zevende plaats. Het Verenigd Koninkrijk stuurde good-old Bonnie Tyler. De 61-jarige zangeres schoot echter tekort in de uitvoering van haar lied "Believe In Me" en kwam niet verder dan de achttiende plaats. Ook voor Duitsland bleek een grote naam geen garantie voor succes. Het lied "Glorious" van Cascada was een slechte "Euphoria"-kloon en dat werd dan ook hard afgestraft: een eenentwintigste plaats met achttien punten.

In Januari 2014 maakte de Stichting Kijkonderzoek (SKO) bekend dat de Finale van het Eurovisie Songfestival het best bekeken tv programma van 2013 was geworden. Op de tweede plaats volgde de inhuldiging van Koning Willem Alexander en de derde plaats was voor de eerste halve finale van Songfestival. Dankzij Anouk was het Eurovisie Songfestival dus weer HOT in Nederland!


Special: Anouk in Malmö >>>
NEDERLANDSE INZENDING
EUROVISIE SONGFESIVAL

ANOUK
BIRDS
muziek: Anouk Teeuwe
tekst: Anouk: Teeuwe

  Inzending Eurovisie Songfestival 2013  Event logo Eurovisie Songfestival 2013

  Theme art Eurovisie Songfestival 2013

  Emmelie de Forest - "Only teardrops"
  (Denemarken)
  Winnaar Eurovisie Songfestival 2013