Tim Douwsma / Pearl Jozefzoon

   Joan Franka / Raffaëla Patton

   Kim de Boer / Ivan Perotti


Het Nationaal Songfestival werd dit jaar gehouden op 26 Februari. De presentatie was voor het eerst in handen van Jan Smit, die een jaar eerder in Düsseldorf begon als sidekick van commentator Daniel Dekker.

De TROS pakte het songfestival dit jaar anders aan. Al op 6 Juli 2011 werden de plannen bekendgemaakt: Niemand minder dan John De Mol zou het programma gaan produceren. Iedereen werd uitgenodigd om een inzending te deponeren in de brievenbus van een enorme reiskoffer op het binnenplein bij het TROS-gebouw.

Op 30 september, om 00.00 uur, werd de brievenbus afgesloten. Een selectiecommissie zou daarna zes liedjes kiezen voor het Nationaal Songfestival.

Op donderdag 5 Januari werd de keuze bekendgemaakt. Daarbij viel het op dat vier van de zes deelnemers afkomstig waren van John De Mol's tv-programma The Voice Of Holland.

De opzet van het festival werd ook veranderd. Allereerst werden er drie duels gehouden, waarna de winnaars van die duels in een superfinale nogmaals hun lied moesten zingen.

Pearl, Joan en Ivan wonnen de "battles" en na de superfinale koos de vakjury (verantwoordelijk voor 50% van de uitslag) voor Ivan, gevolgd door Pearl en Joan. Het televotende publiek thuis koos echter massaal voor Joan, die met haar enorme hoofdtooi een opvallende verschijning was. Haar zelfgeschreven "You And Me" won het ticket voor Baku.

Voor het eerst sinds jaren was er van het Nationaal Songfestival weer een echte show gemaakt. Het programma trok dit jaar maar liefst 2,3 miljoen kijkers, en de John De Mol produktie bleek dus zeer succesvol.

Op donderdag 22 Mei stond Joan in de tweede halve finale. En hoewel de zaal zeer enthousiast reageerde op "You And Me", bleek Joan niet geheel zuiver te zingen. Nederland eindigde op de vijftiende plaats met 35 punten. En voor de achtste keer werd de finale niet gehaald.

De gedoodverfde winnares Loreen wist de hooggespannen verwachtingen waar te maken. Haar "Euphoria" bezorgde Zweden de vijfde overwinning en werd een grote Europese hit. Opvallend was ook de deelname van Buranovskiye Babushki, de zingende oma's uit Rusland, die met "Party for Everybody" een tweede plaats behaalden.

Niemand minder dan wereldster Engelbert Humperdinck deed mee voor het Verenigd Koninkrijk. Zijn "Love will set you free" opende de finale, maar kreeg uiteindelijk maar 12 punten en eindigde daarmee op de één-na-laatste plaats...


Special: Joan Franka in Baku >>>

DEELNEMERS

1
TIM DOUWSMA
UNDERCOVER LOVER
muziek: Michel van der Zanden
tekst: Bruce R.F. Smith
 
2
PEARL JOZEFZOON
WE CAN OVERCOME
muziek: Gordon Groothedde
tekst: Gordon Groothedde, Curtis Richardson
 
3
JOAN FRANKA
YOU AND ME
muziek: Joan Franka, Jessica Hogeboom
tekst: Joan Franka, Jessica Hogeboom
 
4
RAFFAËLA
CHOCOLATTE
muziek: Jan Rooymans, Chris Silos
tekst: Jan Rooymans, Chris Silos
 
5
KIM DE BOER
CHILDREN OF THE WORLD
muziek: Martijn Schimmer
tekst: Martijn Schimmer
 
6
IVAN PEROTTI
TAKE ME AS I AM
muziek: Alain Clark, Steve Diamond, Ben Caver
tekst: Alain Clark, Steve Diamond, Ben Caver
 

SCOREBORD

    DUEL 1
    We can overcome 68,9%
    Undercover lover 31,1%
 
    DUEL 2  
    You and me 53,7%
    Chocolatte 46,3%
 
    DUEL 3  
    Take me as I am 51,6%
    Children of the world 48,4%
 
 
    SUPERFINALE  
    You and me 37,1%
    We can overcome 33,6%
    Take me as I am 29,3%


  Winnaar Nationaal Songfestival 2012  Event logo Eurovisie Songfestival 2012

  Theme art Eurovisie Songfestival 2012

  Loreen - "Euphoria"
  (Zweden)
  Winnaar Eurovisie Songfestival 2012
  En wederom geen finaleplaats....