De affiches met Gerard Joling waren al gedrukt


Het Nationaal Songfestival 2009 was een samenwerkingsverband tussen de NOS en de TROS en werd gehouden in Studio 22 in Hilversum. De presentatie was in handen van Jack van Gelder.

In September 2008 werd bekendgemaakt dat de groep De Toppers ons land zou gaan vertegenwoordigen. Gerard Joling, Gordon en René Froger kwamen in 2004 bijelkaar voor een groot meezingconcert in de Amsterdam Arena. Onder de noemer "Toppers In Concert" zongen de heren dagenlang in een vol stadion. Het werd een jaarlijks terugkerend, zeer succesvol, evenement. Tijdens een grootse persconferentie in het beroemde Amstel Hotel werden de plannen voor Moskou én het vijfjarig Toppers-jubileumfeest bekendgemaakt. Enige tijd hierna ontstond er echter een breuk. De verhouding tussen Gerard en Gordon bereikte (opnieuw) een dieptepunt en Gerard besloot de groep te verlaten. Publiciteitsstunt? Wie weet... maar enkele weken later werd bekend dat Jeroen van der Boom de plaats van Gerard zou innemen.

Er was keuze uit zes engelstalige nummers, en hoewel de vakjury unaniem koos voor "Angel of the night" koos het publiek massaal voor "Shine". Na afloop van het festival werd bekendgemaakt dat Gordon de schrijver van het lied was. Hij had het onder pseudoniem ingezonden. Een songfestival is niet compleet zonder rel, en ook dit keer was het raak. De dag na de finale werd bekend dat er tijdens het programma een geluidsband had meegelopen, en dat de Toppers gedeeltelijk playbackten. Volgens eigen zeggen om de liedjes zo goed mogelijk te kunnen presenteren. De heren besloten ook een remixversie van "Shine" te maken, omdat ze hoopten dat de extra beats het lied meer punten zouden opleveren.

Op donderdag 14 mei betraden René, Gordon en Jeroen het Eurovisie podium tijdens de tweede halve finale van het 54ste Eurovisie Songfestival in Moskou, Rusland. Speciaal voor deze gelegenheid hadden ze pakken laten maken waarin duizenden LED-lampjes verwerkt waren. Bij de generale repetitie bleek echter dat niet alle lampjes functioneerden, en dus moest de reservekleding uit de koffer gehaald worden. Dat de Toppers een puur Nederlands fenomeen waren, bleek al in de weken voorafgaand aan het festival. De internationale pers en fans waren totaal niet onder de indruk van de Nederlandse bijdrage. Slechts twee landen (Denemarken en Albanië) hadden punten over voor ons land, en daardoor misten we voor de vijfde keer de finale.

De grote favoriet in de finale op zaterdag 16 Mei was het lied "Fairytale" van Alexander Rybak uit Noorwegen. Met maar liefst 387 punten liet hij de concurrentie ver achter zich. "Is it true?" van de IJslandse Yohanna werd met 218 punten tweede, gevolgd door AySel & Arash uit Azerbeidzjan, die met "Always" 207 punten behaalde en op de derde plaats eindigden.

LIEDJES

1
TOPPERS
OUR NIGHT
muziek: Rutger Kanis, Robert Dorn
tekst: Rutger Kanis, Robert Dorn
 
2
TOPPERS
ANGEL OF THE NIGHT
muziek: Edwin de Groot, Edwin van Hoevelaak
tekst: Bruce R.F. Smith
 
3
TOPPERS
EVERYBODY CAN BE A STAR
muziek: Ferdi Bolland
tekst: Ferdi Bolland, Ruud de Wild, Jeroen Kijk in de Vegte
 
4
TOPPERS
THREE IS THE MAGIC NUMBER
muziek: Kees Tel, Christiaan Hulsebos
tekst: Kees Tel, Christiaan Hulsebos
 
5
TOPPERS
NO ONE LOVES ME LIKE YOU
muziek: Rob Le Cardinale
tekst: Rob Le Cardinale
 
6
TOPPERS
SHINE
muziek: Gordon, Bas van den Heuvel
tekst: Gordon, Bas van den Heuvel
 

SCOREBORD

1
Shine 249
2
Angel of the night 190
3
No one loves me like you 57
4
Three is the magic number 50
5
Everybody can be a star 43
6
Our night 41


  Winnaar Nationaal Songfestival 2009  Logo Eurovisie Songfestival 2009

  Alexander Rybak - "Fairytale"
  (Noorwegen)
  Winnaar Eurovisie Songfestival 2009
  Geen finale in Moskou