Dit jaar was er geen Nationaal Songfestival. Eind 2007 werd Hind Laroussi door de NOS benaderd met het verzoek om Nederland te vertegenwoordigen in Belgrado, Servië. De zangeres was vooral bekend van haar deelname aan de eerste editie van Idols in 2003. Ze kreeg de vrije hand in de keuze van het lied.

Op vrijdag 7 maart 2008 werd in een speciale uitzending van het tv-programma "Thank God It's Friday" het lied "Your Heart Belongs To Me" aan het publiek voorgesteld.

Vier jaar na de invoering van de halve finale besloot de EBU tot een nieuwe hervorming van het Songfestival. Alleen de Big Four (Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) én de winnaar van het afgelopen jaar waren rechtstreeks geplaatst voor de finale. Alle overige landen werden verdeeld over twee halve finales. En van elke halve finale zouden er dan tien landen naar de finale gaan.

Op dinsdag 20 Mei mocht Hind tijdens de eerste halve finale het podium betreden, maar de concurrentie bleek te sterk en Nederland ging voor de vierde keer niet door naar de finale.

De finale werd gehouden op zaterdag 24 mei. Eén van de presentatoren was Željko Joksimović, die in 2004 nog tweede werd in Istanbul en dit jaar ook de Servische bijdrage had geschreven. De Zweedse Charlotte Perelli, winnares van het festival in 1999, probeerde het dit jaar met "Hero", maar eindigde nu in de onderste regionen. De winnares van 1998, Dana International, was in Belgrado aanwezig als componist van de Israelische bijdrage "The Fire In Your Eyes". Boaz zong het lied naar een negende plaats. De winst van dit 53ste Eurovisie Songfestival ging naar Rusland. Zanger Dima Bilan, die in 2006 nog tweede werd in Athene, behaalde met "Believe" 272 punten en bleef daarmee ruim voor Ani Lorak uit Oekraïne met "Shady Lady".


NEDERLANDSE INZENDING
EUROVISIE SONGFESIVAL

HIND
YOUR HEART BELONG BELONGS TO ME
muziek: Hind Laroussi, Bas van den Heuvel, Tjeerd van Zanen
tekst: Hind Laroussi, Bas van den Heuvel, Tjeerd van Zanen
 


  Inzending Eurovisie Songfestival 2008  Theme art Eurovisie Songfestival 2008

  Dima Bilan - "Believe"
  (Rusland)
  Winnaar Eurovisie Songfestival 2008