Presentator Paul de Leeuw

    De deelnemers: Maud, Behave & Treble    Treble

    Behave

    Maud


Het Nationaal Songfestival 2006 werd gehouden op zondag 12 Maart. Na de teleurstellende resultaten van de afgelopen jaren, besloot de NOS om de verkiezing van de Nederlandse deelnemer voor het Eurovisie Songfestival in Athene geheel anders aan te pakken. Geen wekenlange voorronden meer met matige liedjes, maar slechts één finale met drie deelnemers.

Op 22 November 2005 werden tijdens een persconferentie in café-restaurant Vakzuid in het Olympisch Stadion in Amsterdam de details van de Nationale finale én de deelnemers bekendgemaakt. Zangeres Maud en de groepen Behave en Treble zouden tijdens het Nationaal Songfestival drie liedjes zingen. Twee eigen liedjes en één liedje uit de open inschrijving. Op 15 februari werden uiteindelijk de titels van de deelnemende liedjes bekendgemaakt.

Tijdens het Nationaal Songfestival, nu weer gepresenteerd door Paul de Leeuw, gaven de deelnemers een zgn. "mini-concert" waarbij ze hun drie liedjes ten gehore brachten. Helaas viel de kwaliteit van de liedjes erg tegen. Een vakjury koos van elke deelnemer één liedje voor de Superfinale. Jurylid Giel Beelen weigerde echter bij Maud een keuze te maken: "Ik vind het allemaal niet goed genoeg!" . Treble, Behave en Maud zongen vervolgens nogmaals dat uitverkozen lied. Door middel van telefoon of sms kon het publiek nu kiezen voor hun favoriet.

Treble won met overmacht (72% van de stemmen), en mocht Nederland nu vertegenwoordigen tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival op 18 Mei in Athene, Griekenland.

Maar zoals verwacht maakte de Nederlandse inzending geen enkele indruk op de internationale tv-kijkers, en eindigde "Amambanda" op de twintigste plaats bij 23 deelnemers. En dus werd voor de tweede keer op rij de finale niet gehaald.

In de finale zagen we een paar oude bekenden terug. Gastland Griekenland stuurde na zesentwintig jaar wederom Anna Vissi. Bovendien had de zangeres in 1982 ook al voor Cyprus deelgenomen. Met "Everything" werd ze nu negende. De Zweedse Carola, die in 1983 derde werd en in 1991 het festival zelfs won, behaalde met "Invincible" de vijfde plaats.

De meeste aandacht ging echter uit naar de monsters van de Finse groep Lordi. Hun lied was zeker niet het beste lied van het festival, maar de hype rondom de groep zorgde er wel voor dat televotend Europa massaal stemde op "Hard Rock Hallelujah", en zo het altijd laaggenoteerde Finland voor het eerst de overwinning gaf.
TREBLE

1
TREBLE
AMAMBANDA
X
muziek: Treble
tekst: Treble
 
2
TREBLE
MAKE YOUR CHOICE
muziek: Jerry van der Wolff & Treble
tekst: Jerry van der Wolff & Treble
 
3
TREBLE
LAMA GAIA
muziek: Treble
tekst: Treble
 

BEHAVE

1
BEHAVE
L.A. BABY
muziek: Michiel Cremers, Gerjan Schreuder
tekst: Michiel Cremers, Gerjan Schreuder
 
2
BEHAVE
MAYBE TOMORROW
muziek: Michiel Cremers, Gerjan Schreuder
tekst: Michiel Cremers, Gerjan Schreuder
 
3
BEHAVE
HEAVEN KNOWS
X
muziek: Dick Kok
tekst: Dick Kok
 

MAUD

1
MAUD
ONE MORE TRY
muziek: Joachim Vermeulen-Windsant
tekst: Maarten ten Hove
 
2
MAUD
WITHOUT YOUR LOVE
muziek: Tony Cornelissen, Allan Eshuys
tekst: Tony Cornelissen, Allan Eshuys
 
3
MAUD
I'M ALIVE
X
muziek: Ronald Seerden
tekst: Ingrid Mank
 

SCOREBORD

1
Amambanda 72%
2
Heaven knows 15%
3
I'm alive 13%

  Winnaar Nationaal Songfestival 2006  Logo Eurovisie Songfestival 2006

  Lordi - "Hard Rock Hallelujah"
  (Finland)
  Winnaar Eurovisie Songfestival 2006
  Geen finaleplaats in Kiev

  De eerste repetitie

  Caroline, Niña en Djem samen met
  de Ambassadeur Hans Förster in Athene
  Persconferentie na overwinning Nationaal Songfestival

  Treble in de Heineken Music Hall