Hans Schiffers & Nance    Trinity United

    Renée & Dennis

    Chastity

    Meänder

    Femme Vocale

    Barbara Lok

    Yvette de Bie

    Johnny Rosenberg


Het Nationaal Songfestival 2005 werd gehouden op Zondag 13 Februari in de Pepsi Stage in Amsterdam. De finale werd voorafgegaan door vier voorrondes. Van elke voorronde gingen er drie liedjes door naar de finale. De presentatie was wederom in handen van Nance, dit jaar bijgestaan door Radio 2-dj Hans Schiffers. De vakjury bestond dit jaar uit Cornald Maas, Paul de Leeuw en de hoogzwangere Esther Hart.

Op 17 December 2004 werden de 24 deelnemers voorgesteld aan de pers. Opvallend waren enkele bekende namen: allereerst de groep Airforce, bestaande uit de musicalsterren Tony Neef, Stephan Stephanou, Laura Vlasblom en Brigitte Nijman. Drie van hen deden al eerder mee aan het Nationaal Songfestival, en Laura was tevens lid van Frizzle Sizzle in 1986. Hun lied "How does it feel" werd bovendien geschreven door niemand minder dan Johnny Logan, die zelf het Eurovisie Songfestival al drie keer won. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Datzelfde gold voor Glennis Grace. Zij won begin jaren 90 de Soundmixshow als Whitney Houston. En hoewel grote successen daarna uitbleven, stond ze altijd nog bekend om haar gigantisch mooie stem.

Verder was ook André Kuik er weer bij. In 2004 haalde hij de herkansingsronde met "Change" en dit jaar deed hij zelfs mee met twee liedjes. Een duet samen met Cynthia Klaver, en solo met het lied "So High". Helaas voor André haalden beide liedjes de finale niet. Onterecht, want "So High" behoorde tot de betere liedjes uit de voorronden.

Dennis ten Vergert was in 2004 leadzanger bij Suzy 'n' The Hi-Rollers. Nu vormde hij samen met Renée van Wegberg een duo. Hun "One Look", een typische songfestivalballad, was ook goed genoeg voor een finaleplaats. Kees Versluys, vorig jaar als Kaysee in de voorronden volledig afgestraft door de vakjury, probeerde het ook nog een keer. Maar de jury had wederom geen goed woord voor zijn Blue Karma. De uitvoering van het lied "Free as a bird" liet dan ook veel te wensen over.

Tijdens de finale waren Airforce en Glennis Grace de grote favorieten. De verwachting was dan ook dat de strijd voornamelijk tussen "How Does It Feel" en "My Impossible Dream" zou gaan. Glennis won met 37 punten voorsprong op Airforce. Johnny Rosenberg eindigde op de derde plaats met maar liefst 86 punten minder dan Airforce.

Maar internationaal maakte Glennis geen indruk bij de tv-kijkers. Tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival op 19 Mei in Kyiv, Oekraïne, kwam ze niet verder dan de veertiende plaats,ondanks een uitstekende performance. Het betekende echter wel dat Nederland twee dagen later niet mocht deelnemen aan de grote finale.

Helena Paparizou, die in 2001 nog derde was geworden, zegevierde nu met "My number one" en gaf Griekenland daarmee de allereerste overwinning.

DEELNEMERS

1
TRINITY UNITED
GO!
muziek: Gregor Hamilton, Jerry Rijstenbil
tekst: Jerry Rijstenbil
 
2
RENÉE & DENNIS
ONE LOOK
muziek: Arjen Langen
tekst: Renée van Wegberg
 
3
CHASTITY
BABY IT'S YOU
muziek: Kees Rietveld
tekst: Kees Rietveld
 
4
MEÄNDER
TUSKEN SKIMER EN LJOCHT
muziek: Douwe Bouma
tekst: Wiebe van der Mei
 
5
FEMME VOCALE
STAY
muziek: Kees Koedooder
tekst: Kees Koedooder
 
6
BARBARA LOK
TRANEN IN DE STILTE
muziek: Mark Groot Kormelink
tekst: Rowin Schumm
 
7
YVETTE DE BIE
SOMEONE LIKE YOU
muziek: Robert D. Fisher
tekst: Bruce Smith
 
8
JOHNNY ROSENBERG
WHEN FOREVER ENDS
muziek: Alan Michael, Johnny Rosenberg
tekst: Alan Michael, Johnny Rosenberg
 
9
GLENNIS GRACE
MY IMPOSSIBLE DREAM
muziek: Robert D. Fisher
tekst: Bruce Smith
 
10
DARRE
DE LIEFDE
muziek: Darre van Dijk
tekst: Lars Boom
 
11
TIFFANY
TOMORROW
muziek: Tiffany Maes, Harry Maes
tekst: Tiffany Maes
 
12
AIRFORCE
HOW DOES IT FEEL
muziek: Johnny Logan, Andreas Linze
tekst: Johnny Logan, Andreas Linze
 

SCOREBORD

1
My impossible dream 170
2
How does it feel 133
3
When forever ends 47
4
Tomorrow 34
5
Baby it's you 33
6
Go! 32
7
Tusken skimer en ljocht 31
8
De liefde 28
9
Tranen in de stilte 25
10
One look 23
11
Someone like you 14
12
Stay 10
  Winnaar Nationaal Songfestival 2005  Logo Eurovisie Songfestival 2005

  Helena Paparizou - "My number one"
  (Griekenland)
  Winnaar Eurovisie Songfestival 2005
  Geen finaleplaats in Kiev

  Glennis met de schrijvers
  Robert Fisher en Bruce Smith
  Johnny Rosenberg

  Darre

  Tiffany

  Airforce  promotiefoto's NSF:
  Ray Christian / Leendert Jansen