Ruth Jacott   Medeleven

   Vrede

   Loop met me mee

   Kom op

   Blijf bij mij

   Tederheid


Het Nationaal Songfestival 1993 werd gehouden op 26 Maart in de Escape in Amsterdam. Tijdens deze finale werd het lied gekozen dat Ruth Jacott in het Ierse Millstreet zou gaan zingen.

De liedjes werden voorgesteld via videoclips. Bij elk nummer onderging Ruth een ware metamorfose en had ze een andere look. Overigens werd er in alle clips LIVE gezongen. Voor de allereerste keer was Paul de Leeuw de presentator. Deze keuze van de NOS was niet geheel onomstreden. Paul's reputatie van "enfant terrible" van de Nederlandse televisie, was hier natuurlijk debet aan. Later zou echter blijken dat zijn medewerking aan, en zijn vele aandacht voor, het festival een ommekeer zou betekenen: De publieke belangstelling voor het Eurovisie Songfestival was weer enorm toegenomen. Het werd razend populair!

De keuze voor Ruth Jacott werd reeds in de zomer van 1992 door de N.O.S. bekendgemaakt. Dat jaar deed zij de backingvocals bij haar partner Humphrey Campbell tijdens de Eurovisie Finale in Malmö. Ze had furore gemaakt in musicals als "Cats" en "Night At The Cotton Club" en had een hit met "Teygo Makandra", het duet dat ze samen met Hans Vermeulen zong, n.a.v. de vliegtuigramp in Suriname. Na de Bijlmerramp in 1992 werd het nummer nogmaals uitgebracht.

Bij het grote publiek was ze echter relatief onbekend. Dat veranderde met haar optreden in Millstreet tijdens, maar vooral ook ná het 38ste Eurovisie Songfestival. Er waren 25 deelnemende landen, en voor het eerst deden Kroatië, Bosnië-Herzegovina, en Slovenië mee. Niamh Kavanaugh zong "In Your Eyes" voor Ierland, en het gastland won voor de tweede keer op rij. Met 187 punten bleef ze 23 punten voor op Sonia uit het Verenigd Koninkrijk, die met "Better The Devil You Know" op de tweede plaats eindigde. Ruth werd zesde, en in de TV-show van Paul de Leeuw direct na afloop van het festival, maakte ze enorme indruk bij tv-kijkend Nederland; Onder begeleiding van het combo Cor Bakker zong Paul een duet met Ruth: Paul en Cor in Almere, Ruth in Millstreet!

LIEDJES

1
RUTH JACOTT
MEDELEVEN
muziek: Alan Michael
tekst: Gerrit den Braber
 
2
RUTH JACOTT
KOM OP
muziek: Franky Douglas
tekst: Mildred Douglas
 
3
RUTH JACOTT
IK HOU VAN JOU
muziek: Jan Kisjes
tekst: Jan Kisjes
 
4
RUTH JACOTT
WAAR BLIJFT DE TIJD
muziek: J. van de Kerkhof
tekst: J. van de Kerkhof
 
5
RUTH JACOTT
BLIJF BIJ MIJ
muziek: Geert Westdorp
tekst: Lisa Boray, Ton op 't Hof
 
6
RUTH JACOTT
VREDE
muziek: Jochem Fluitsma, Eric van Tijn
tekst: Henk Westbroek
 
7
RUTH JACOTT
TEDERHEID
muziek: Gina de Wit
tekst: Gina de Wit
 
8
RUTH JACOTT
LOOP MET ME MEE
muziek: Edwin Schimscheimer
tekst: Edwin Schimscheimer
 

SCOREBORD

1
Vrede 83.000
2
Loop met me mee 76.000
3
Waar blijft de tijd 71.000
4
Medeleven 63.000
5
Blijf bij mij 54.000
6
Tederheid 50.000
7
Kom op 49.000
8
Ik hou van jou 22.000

  Winnaar Nationaal Songfestival 1993  Logo Eurovisie Songfestival 1993

  Niamh Kavanagh - "In your eyes"
  (Ierland)
  Winnaar Eurovisie Songfestival 1993
  Een mooie zesde plaats in Millstreet  Ruth tijdens de repetities