Gerard Joling

   Presentatrice Astrid Joosten   

   

   

   

   


Op woensdag 23 Maart vond het Nationaal Songfestival 1988 plaats, vanuit het Congresgebouw in Den Haag. Astrid Joosten was wederom de presentatrice. Ook dit jaar was al bekend wie Nederland ging vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival, en moest alleen het lied gekozen worden.

Gerard Joling was sinds 1985 één van de populairste zangers van het land geworden. Hits als "Love Was In Your Eyes", "Ticket To The Tropics", en "Reach" zorgden voor hoge hitparade noteringen. Gerard had ook al een boek geschreven, er was een bloem naar hem vernoemd, en bij Madame Tussaud stond zelfs al zijn wassenbeeld. De zaal zat dan ook vol fans (veelal jonge meiden).

Tijdens het programma zong Frizzle Sizzle hun nieuwe single "Treat Me Good". Leuk detail is dat Gerard tijdens het Nationaal Songfestival 1986, toen Frizzle Sizzle deelnam, ook zijn nieuwe single zong. Verder was er een dans te bewonderen van het Maria More Dynamish Danstheater ("Ashe"). Nadat Gerard alle liedjes gezongen had werd het eerste deel van de show afgesloten met het lied "Music Was My First Love" uitgevoerd door Bernadette (NSF 83), Montezuma's Revenge, het Gelders Opera en Operette Gezelschap, en natuurlijk door Gerard zelf, begeleid door het Metropole Orkest o.l.v. Harry Van Hoof en het John De Mol/Wentink ballet.

Na het eerste deel begon de voetbalwedstrijd Engeland-Nederland, en in de rust van die wedstrijd was het tweede deel van de show te zien. Daarin werd de uitslag bekend gemaakt. "Shangri-La" won en daarmee ging Gerard Joling naar Dublin, Ierland, voor het 33ste Eurovisie Songfestival dat op 30 April gehouden werd.

Een aantal oude bekenden deed mee. Gerard Lenorman zong voor Frankrijk "Chanteur De Charme" en eindigde op de tiende plaats. Kirsten & Sören vertegenwoordigden Denemarken voor de derde keer. Hun lied "Ka' Du Se Hva' Jeg Sa" werd beloond met de derde plaats en 92 punten. Yardena Arazi, die in 1976 al deelnam voor Israel, en in 1979 het Eurovisie Songfestival zelfs presenteerde, werd nu zevende met "Ben Adam". Tommy Körberg zong weer voor Zweden, net als in 1969. Ook Dora uit Portugal deed voor de tweede keer mee.

Een nog onbekende Lara Fabian zong "Croire" voor Luxemburg, en een even onbekende Céline Dion zong "Ne Partez Pas Sans Moi" voor Zwitserland en won met 1 punt voorsprong op Scott Fitzgerald die "Go" zong voor het Verenigd Koninkrijk. Scott had al een grote hit gehad in Nederland samen met Yvonne Keeley ("If I Had Words") en woonde zelfs enige tijd in ons land. Opvallend daarom ook dat hij geen enkel punt kreeg van zijn tweede vaderland, en een overwinning aan zijn neus voorbij zag gaan.

Gerard Joling stond hoog bij de bookmakers. Maar tijdens de Eurovisie-week vloog hij nog even terug naar Nederland voor een optreden, werd verkouden, en zong tijdens de finale de belangrijke hoge noot aan het eind van "Shangri-La" niet. Uit voorzorg besloot hij die noot een toon lager te zingen. Nederland eindigde op de negende plaats.

Van Céline werd in eerste instantie weinig meer vernomen, net als zovele winnaars voor haar. Maar begin jaren negentig scoorde ze een grote hit in de USA met "Where Does My Heart Beat Now", het lied dat ze in 1989 zong als introductie van het Eurovisie Songfestival in Zwitserland. Daarna ging het snel met haar. Vele hits volgden. "Beauty And The Beast" en "My Heart Will Go On" kregen zelfs een Oscar voor beste filmsongs. Céline, het jonge meisje uit Canada, werd één van de grootste sterren ter wereld.

LIEDJES

1
GERARD JOLING
HEEL VERLIEFD
muziek: Frans Smit
tekst: Sjoukje Smit
 
2
GERARD JOLING
SHANGRI-LA
muziek: Peter de Wijn
tekst: Peter de Wijn
 
3
GERARD JOLING
HAPPY END IN HOLLYWOOD
muziek: Eddy Ouwens, Ad van Olm
tekst: Eddy Ouwens, Ad van Olm
 
4
GERARD JOLING
DECEMBER IN APRIL
muziek: Peter de Wijn
tekst: Peter de Wijn
 
5
GERARD JOLING
DOO LANG DOO LANG
muziek: Peter de Wijn
tekst: Peter de Wijn
 
6
GERARD JOLING
MIJN DROOM
muziek: Peter van Asten
tekst: Tom Manders jr.
 

SCOREBORD

1
Shangri-la 283
2
Heel verliefd 222
3
Mijn droom 219
4
Happy end in Hollywood 213
5
December in April 167
6
Doo lang doo lang 156Er waren 12 provinciale jury's. Elke jury bestond uit vijf leden. Elk jurylid gaf 6 punten aan het beste lied, en vervolgens de punten 5, 4, 3, 2, en 1. Het maximum wat een lied per jury kon krijgen was dus 30 punten (5 x 6 punten).

Tijdens de finale werd alleen het totaal aantal punten per lied bekendgemaakt.


  Winnaar Nationaal Songfestival 1988  Logo Eurovisie Songfestival 1988

  Céline Dion - "Ne partez pas sans moi"
  (Zwitserland)
  Winnaar Eurovisie Songfestival 1988
  Een toch wat teleurstellende negende plaats in Dublin  Céline & Gerard