Marcha (Marga Bult)

   Presentatrice Astrid Joosten   

   


Het Nationaal Songfestival 1987 vond plaats op Woensdag 25 Maart in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na enkele jaren met teleurstellende resultaten, wilde de NOS nu weer een echte liedjeswedstrijd. Zangeres Marga Bult was uitgekozen om zes liedjes te zingen. Voor het festival zou ze de naam Marcha gebruiken.

Marga was bij het grote publiek bekend als zangeres van Babe. Sinds 1981 had ze vele successen met deze groep, met hits als "Together In Love Again", "Explosive", "Shop Around" en "Indian Habits". Nadat Babe in 1986 uitelkaar ging, begon Marga aan haar solo-carriere. De keuze van de NOS voor Marga was voor zangeres Patricia Paay aanleiding om te roepen dat Marga een totaal verkeerde keuze was, en dat zij nog niets gepresteerd zou hebben in het vak. Was La Paay jaloers?

Op de persconferentie na de Nationale Finale reageerde Marga als volgt op het commentaar: "Dat zou ik nooit doen tegenover een collega. Ik ben niet kwaad op Patricia, maar ze weet gewoon niks van me af. Ik sta al vijftien jaar op de planken, heb vijf jaar in Babe gezongen, een stuk of zestien nummers in de Top 40 gehad, de hele wereld overgereisd. Kwetsend vind ik het".

Tijdens het Nationaal Songfestival, dat gepresenteerd werd door Astrid Joosten, werd Marga begeleid door het Metropole Orkest o.l.v. Rogier Van Otterloo, en de backing vocals Denise Van Der Hek, Marjolijn Keuning, Cees Stolk, Guus Westendorp en Peter Jasper.

Het lied "Rechtop In De Wind" won en werd door Marcha gezongen op het 32ste Eurovisie Songfestival op 9 Mei in het Palais de Centenaire in Brussel. Er waren 22 deelnemende landen op dit festival dat gepresenteerd werd door zangeres Viktor Lazlo. Zij opende de show met haar single "Breathless". Er waren ook weer een paar oude bekenden: Gary Lux (1983 in de groep Westend en in 1985 solo) vertegenwoordigde Oostenrijk nu met "Nur Noch Gefühl”. De groep Wind uit Duitsland zong in 1985 “Für Alle” en werd tweede. Nu behaalde de groep wederom de tweede plaats. Het lied "Lass Die Sonne In Dein Herz" was geschreven door Ralph Siegel.

Voor Ierland zong Johnny Logan "Hold Me Now", en met 172 punten bezorgde hij zijn thuisland een derde overwinning. Ook schreef Johnny Eurovisie-historie, want hij was de eerste artiest die het festival voor een tweede keer won. Na "What’s Another Year" betekende dit een tweede Europese hit voor hem.

"Gente Di Mare", gezongen door Umberto Tozzi & Raf voor Italië, eindigde op de derde plaats, maar scoorde ook hoog in de hitparade. Marcha behaalde een (gedeelde) vijfde plaats. Een uitstekende prestatie, en samen met Maggie MacNeal (1980) op dat moment de hoogste notering voor Nederland sinds de overwinning van Teach In in 1975.

LIEDJES

1
MARCHA
VERLIEFD ZIJN
muziek: Kees van Dam
tekst: Kees van Dam
 
2
MARCHA
BIG BEN OF NOTRE DAME
muziek: Peter Koelewijn
tekst: Peter Koelewijn
 
3
MARCHA
RECHTOP IN DE WIND
muziek: Peter Koelewijn
tekst: Peter Koelewijn
 
4
MARCHA
MORGEN
muziek: Ad van de Hurk
tekst: René Stephan
 
5
MARCHA
HET LEVEN IS EEN KADO
muziek: Eddy Ouwens, Ad van Olm
tekst: Eddy Ouwens, Ad van Olm
 
6
MARCHA
BUITEN JOU
muziek: Peter Koelewijn
tekst: Peter Koelewijn
 

SCOREBORD

1
Rechtop in de wind 296
2
Big Ben of Notre Dame 213
3
Morgen 208
4
Verliefd zijn 191
5
Buiten jou 182
6
Het leven is een kado 170


  Winnaar Nationaal Songfestival 1987  Logo Eurovisie Songfestival 1987

  Johnny Logan - "Hold me now"
  (Ierland)
  Winnaar Eurovisie Songfestival 1987
  Een fantastische vijfde plaats in Brussel