Bernadette Kraakman

   Bernadette met de schrijvers
   Piet Souer en Martin Duiser


   Mystique

   Deuce

   Music Hall

   Vulcano   Een prima zevende plaats in München


Het Nationaal Songfestival 1983 vond plaats op woensdag 23 Februari in het Congresgebouw in Den Haag. Presentatie was is handen van Ivo Niehe. Er was gekozen voor een andere aanpak om zo de Nationale Finale weer meer allure te geven. Vijf producers waren gevraagd om een artiest met lied in te zenden. Daarnaast werd via de open inschrijving voor elke artiest nog een lied uitgekozen.

Mystique, Vulcano, Bernadette, Deuce en Music Hall gingen strijden voor een ticket naar München. Vulcano had al enkele kleine hits gehad, zoals "Shut Up And Boogie" en "Superman". Bernadette Kraakman had al enige podiumervaring als zangeres bij de Fat Eddy Band. Ook had ze zes jaar gezongen bij kinderkoor De Damrakkertjes, en was ze te horen op de plaat "Daar Komt Swiebertje".

Opvallend was de presentatie van Ivo Niehe, die, in tegenstelling tot de haperende Lenny (1982), Fred (1981) en Martine (1979), voor een vlotte presentatie zorgde, inclusief enkele zeer kritische opmerkingen... Die waren ook gericht aan het Metropole Orkest, dat, in verband met een staking, weigerde om de deelnemers te begeleiden.

Tijdens de interval-act, een Eurovisie medley gezongen door Julia Loko, Sandra Reemer, Diane Marchal, Cees Stolk en Hans Vermeulen en speciale gasten Dana ("All Kinds Of Everything") en Nicole ("Ein Bisschen Frieden"), was het Metropole Orkest o.l.v. Ruud Bos wel weer van de partij. Tot slot mocht Nicole haar nieuwe single "Ik Hou Toch Van Jou" zingen.

Na een spannende puntentelling won Bernadette met 1 punt voorsprong op Vulcano. "Een Beetje Van Dit" werd echter een grote hit, en Vulcano enorm populair.

Bernadette ging naar München voor het 28ste Eurovisie Songfestival. Daar waren twintig deelnemende landen. Willem Duys was helaas terug als tv-commentator, en hij praatte weer veel te veel. "Sing Me A Song" behaalde 66 punten en een zevende plaats. Presentatrice Marlene Charell liet zien dat ze beter kon dansen dan presenteren. Er waren weinig favorieten dit jaar. Corinne Hermès won voor Luxemburg met de ballad "Si La Vie Est Cadeau". Ofra Haza zong "Hi" voor Israel en werd tweede. Jahn Teigen & Anita Skorgan waren ook weer terug op het Eurovisie-podium. Hun "Do-Re-Mi" behaalde de negende plaats. Sweet Dreams zongen "I'm Never Giving Up", maar net als in 1982 nu ook weer geen top 5 notering voor Engeland.

De grootste hits in Nederland werden gescoord door Daniel (Joegoslavië) met "Julie" en door Carola (Zweden) met haar Nederlandse versie van "Främling": "Je Ogen Hebben Geen Geheimen". Twee landen eindigden onderaan. Remedios Amaya (Spanje) en Cetin Alp (Turkije) kregen beiden geen enkel punt.

DEELNEMERS

1
MYSTIQUE
RENDEZ-VOUS
muziek: Richard De Bois
tekst: Peter van Asten, T. Bos, M. Gispen
 
2
VULCANO
MET JOU D'R BIJ
muziek: Hans van Hemert
tekst: Hans van Hemert
 
3
BERNADETTE
SOMS
muziek: Piet Souer
tekst: Martin Duiser
 
4
DEUCE
COMPUTERGAMES
muziek: Piet Souer
tekst: Martin Duiser
 
5
MUSIC HALL
STOP DIE SHOW
muziek: Peter Koelewijn
tekst: Peter Koelewijn
 
6
MYSTIQUE
OP ZO'N DAG
muziek: Richard De Bois
tekst: Peter van Asten
 
7
BERNADETTE
SING ME A SONG
muziek: Piet Souer
tekst: Martin Duiser
 
8
VULCANO
EEN BEETJE VAN DIT
muziek: Hans van Hemert
tekst: Hans van Hemert
 
9
DEUCE
STOPWATCH
muziek: Piet Souer
tekst: Martin Duiser
 
10
MUSIC HALL
VOULEZ-VOUS DANSER?
muziek: Peter Koelewijn
tekst: Peter Koelewijn
 

SCOREBORD

1
Sing me a song 69
2
Een beetje van dit 68
3
Stop die show 54
4
Voulez-vous danser? 37
5
Met jou d'r bij 27
6
Computergames
Soms
26
8
Rendez-vous 25
9
Stopwatch 20
10
Op zo'n dag 8

  Winnaar Nationaal Songfestival 1983  Logo Eurovisie Songfestival 1983

  Corinne Hermès - "Si la vie est cadeau"
  (Luxemburg)
  Winnaar Eurovisie Songfestival 1983
  De grootste internationale hits waren voor
  Carola (Zweden) en Daniel (Joegoslavië)
  Sweet Dreams (Verenigd Koninkrijk)