Presentatie: Lenny Kuhr

   Bill van Dijk

   Bill met zijn backingvocals Wanda, Jody & Lisa   Bonnie St. Claire, Bill van Dijk
   The Millionaires   Presentatrice Lenny Kuhr met de deelnemers

   Voor het buitenland werd Van Dijk tijdelijk Van Dyke


Vanuit het Circustheater in Scheveningen presenteerde Lenny Kuhr (winnares 1969) op 24 Februari het Nationaal Songfestival. Bonnie St. Claire, Bill Van Dijk en The Millionaires waren de deelnemers. Elk zongen ze de drie liedjes "Pierement", "Jij En Ik", en "Fantasy Island". De laatste titel stond overigens op het scorebord als "Fantasie Eiland".

Bonnie had eerder meegedaan aan het Nationaal Songfestival, in 1970 ("Manna") en in 1977 ("Stop Me"). En verder scoorde ze grote hits met o.a. "Doktor Bernhard", "Pierrot", en "Bonnie Kom Je Buiten Spelen". The Millionaires, bestaande uit Thijs De Graaf, Paul Zwikker, Suur de Groot, Ronnie Fens en de zangeressen Carmen Montana en Angela Irrgang, stonden tijdens het Nationaal Songfestival 1981 ook al op het podium. Toen als begeleidingsband van Lucy Steymel tijdens het lied "Stap Voor Stap". The Millionaires hadden ook al een kleine hit gescoord met "Boys From The Radio". Bill Van Dijk was eigenlijk de grote onbekende, hoewel hij al in diverse theaterproducties had gestaan (o.a. "Hair"), en acteerde in films als "Lieve Jongens" en "Hoge Hakken, Echte Liefde". Verder trad hij regelmatig op met zijn band Bruno Basta.

De presentatie van Lenny Kuhr was erg overdreven en slecht. Blijkbaar had de NOS nog niets geleerd na Corry Brokken, Marloes Fluitsma en Fred Oster: niet iedereen is geschikt om een Songfestival te presenteren...

Het Metropole Orkest werd gedirigeerd door Rogier Van Otterloo, en de backingvocals werden verzorgd door: Jody Pijper, Wanda Birkhoff, Lisa Schulte Nordholt, Arjen Brass en Pim Roos.

"Fantasy Island" was de grote favoriet van het publiek. Bill's versie duurde overigens 3.45 minuten, en dus veel te lang voor een eventueel optreden in Harrogate. Een jury van experts koos echter voor "Jij En Ik", wat met boe-geroep uit de zaal ontvangen werd. Bill Van Dijk werd door de provincie-juries aangewezen om dit lied te gaan zingen tijdens het 27ste Eurovise Songfestival op 24 April in het Conference Center in Harrogate, Engeland.

Er waren 18 deelnemende landen. Voor Belgiƫ stuurde de franstalige RTBF de Nederlandse zangeres Stella met het lied "Si Tu Aimes Ma Musique". Stella deed al in 1970 mee voor Nederland, met haar zussen Bianca en Patricia, als The Hearts Of Soul en het lied "Waterman". In 1977 zong ze ook voor Belgiƫ (Vlaanderen) met haar zussen, en Luc Smets, in de groep Dream Express. Zowel in 1970 en 1977 eindigde ze op de zevende plaats. Dit keer werd het de vierde plaats. Van de Engelse inzending werd ook heel veel verwacht. Bardo zong "One Step Further" en kwam echter niet verder dan de zevende plaats. Voor Zweden zong het duo Chips, bestaande uit Kikki Danielsson en Elisabeth Andreassen. Ze eindigden op een goede achtste plaats met "Dag Efter Dag". Drie jaar later zouden beide zangeressen echter weer meedoen (Kikki voor Zweden, Elisabeth voor Noorwegen), en veel hoger eindigen.

Na een vierde plaats in 1979, een tweede plaats in 1980, en nogmaals een tweede plaats in 1981, probeerden Ralph Siegel en Bernd Meinunger het opnieuw voor Duitsland. Ze schreven "Ein Bisschen Frieden" voor Nicole, en waren de grote favoriet in Harrogate. Van de mogelijke 17 jurybeoordelingen, kreeg Duitsland van negen landen het maximum van 12 punten, en nog eens van drie landen 10 punten. Alleen van Luxemburg kreeg Nicole geen enkel punt. Nooit eerder was er zo'n duidelijke winnaar. Bij de reprise zong Nicole haar lied in het Duits, Frans, Nederlands en Engels. Het werd een grote hit in heel Europa.

En Bill Van Dijk? Tja, allereerst werd na het Nationaal Songfestival het lied voorzien van een nieuw arrangement. En bovendien werden enkele regels tekst gewijzigd. In Harrogate werd vervolgens ook de podium-act veranderd om het lied meer pit te geven. De backingvocals werden omgevormd tot een begeleidingsband, The Utopians, die voor de gelegenheid lustig playbackten op hun instrumenten. Met 8 punten (3 van Zweden, 5 van Duitsland) eindigde "Jij En Ik" op de zestiende plaats.

Enkele weken later bracht de Engelse groep Tight Fit hun versie van "Fantasy Island" uit. Het werd een grote Europese hit.....

DEELNEMERS

1
BILL VAN DIJK
PIEREMENT
muziek: Roy Beltman, Paul Natte
tekst: Cor Aaftink
 
2
BILL VAN DIJK
JIJ EN IK
muziek: Dick Bakker
tekst: Liselore Gerritsen
 
3
BILL VAN DIJK
FANTASY ISLAND
muziek: Piet Souer, Martin Duiser
tekst: J. van Asperen
 
4
THE MILLIONAIRES
PIEREMENT
muziek: Roy Beltman, Paul Natte
tekst: Cor Aaftink
 
5
THE MILLIONAIRES
JIJ EN IK
muziek: Dick Bakker
tekst: Liselore Gerritsen
 
6
THE MILLIONAIRES
FANTASY ISLAND
muziek: Piet Souer, Martin Duiser
tekst: J. van Asperen
 
7
BONNIE ST. CLAIRE
PIEREMENT
muziek: Roy Beltman, Paul Natte
tekst: Cor Aaftink
 
8
BONNIE ST. CLAIRE
JIJ EN IK
muziek: Dick Bakker
tekst: Liselore Gerritsen
 
9
BONNIE ST. CLAIRE
FANTASY ISLAND
muziek: Piet Souer, Martin Duiser
tekst: J. van Asperen
 

SCOREBORD

1
Jij en ik 4
2
Fantasy Island 3
3
Pierement 0
1
Bill van Dijk 65
2
Bonnie St. Claire 30
3
The Millionaires 25


  Winnaar Nationaal Songfestival 1982  Logo Eurovisie Songfestival 1982

  Nicole - "Ein bisschen Frieden"
  (Duitsland)
  Winnaar Eurovisie Songfestival 1982
  Hoge verwachtingen voor Bardo  Stella was de enige die van alle jury's punten kreeg.
  "Si tu aimes ma musique" werd vierde.
  Bill Van Dyke & The Utopians