Linda Williams (echte naam: Henriëtte Willems)

   De presentatoren: Fred Oster & Elles Berger

   Linda met Cees de Wit & Bart van der Laar   Lucy Steymel & Maribelle


   The Familee


   Ben Cramer & Linda Williams


Het Nationaal Songfestival 1981 werd gehouden op 11 Maart in het Theater Zuidplein in Rotterdam. De presentatoren waren Fred Oster & Elles Berger. Onder begeleiding van het Metropole Orkest, met dirigent Rogier Van Otterloo, zongen vijf artiesten elk twee liedjes.

Ben Cramer stond al op het Eurovisie podium in 1973 met het lied "De Oude Muzikant". The Familee, bestaande uit drie broers en drie zussen van de familie Van Der Lee, hadden al een hitje gescoord met "The Buddy Holly Story". Lucy Steymel was afkomstig uit Texas, USA, en werkte in Nederland o.a. met Ramses Shaffy en Harry Sacksioni. Maribelle (echte naam: Marietje Kwakman) uit Volendam, viel enkele jaren eerder op door haar solistische optreden in het beroemde Volendams Operakoor. Linda Williams (echte naam: Henriëtte Willems), maakte haar TV-debuut bij TeleBingo van Mies Bouwman, en mocht meedoen met het Nationaal Songfestival omdat Oscar Harris zich op het allerlaatste moment terugtrok, en de voorkeur gaf aan een tournee.

Het Nationaal Songfestival was gecombineerd met de 700ste trekking van de Staatsloterij. Na alle liedjes en tijdens het juryberaad, werden de winnende nummers getrokken door o.a. Lys Assia (winnares 1956), Teddy Scholten (winnares 1959), Pim Jacobs (tv-commentator 1980/1981) en dirigent Rogier Van Otterloo, die vond dat de liedjes van de finale teveel op elkaar leken....

Linda Williams won met "Het Is Een Wonder". Er was veel kritiek te horen op het feit dat zij gebruik maakte van een orkestband met een fade-out aan het eind van haar beide liedjes. Linda mocht Nederland vertegenwoordigen op het 26ste Eurovisie Songfestival op 4 April in de Royal Dublin Society in Dublin, Ierland.

Daar waren 20 deelnemers, en Cyprus deed voor de eerste keer mee. Jean-Claude Pascal, de winnaar van 1961, probeerde het nu weer, maar moest met "C'est Peut-etre Pas l'Amerique" genoegen nemen met de 11de plaats. Opvallend waren ook de optredens van Sheeba (Ierland) en hun lied "Horoscopes" en van Emly Starr uit België. Emly had al enkele grote hits gescoord met "Santiago Lover" en "No, no sheriff". En de verwachtingen waren in België dan ook hooggespannen. De dertiende plaats voor "Samson & Delilah" was dan ook een grote teleurstelling. Ook dit jaar waren Peter, Sue & Marc (Zwitserland) weer van de partij. Voor de vierde keer stonden ze op het Eurovisie podium. Dit keer in het Italiaans: "Io Senza Te". Ralph Siegel & Bernd Meinunger schreven "Johnny Blue" voor Lena Valaitis. Het werd weer een tweede plaats voor Duitsland.

Het meest opvallende optreden was voor Bucks Fizz uit Engeland. Halverwege het lied "Making Your Mind Up" werden de lange rokken van de zangeressen afgetrokken, en kwamen mini-rokken tevoorschijn. Een trend was gezet. Engeland won uiteindelijk met vier punten voorsprong, en Bucks Fizz begon aan een zeer succesvolle carrière.

DEELNEMERS

1
LUCY STEYMEL
EEN NIEUW BEGIN
muziek: Dick Bakker
tekst: Liselore Gerritsen
 
2
LUCY STEYMEL
STAP VOOR STAP
muziek: Piet Souer, Martin Duiser
tekst: Karel Hille
 
3
MARIBELLE
MARIONETTE
muziek: Alex Alberts, Frans Smit
tekst: Robert Verwey
 
4
MARIBELLE
FANTASIE
muziek: Rob & Ferdi Bolland
tekst: Rob & Ferdi Bolland
 
5
BEN CRAMER
RETOUR
muziek: Chris Pilgrim
tekst: Chris Pilgrim
 
6
BEN CRAMER
MARIANNE
muziek: Hans Vermeulen
tekst: Will Luikinga
 
7
THE FAMILEE
SIM SA LA BIM
muziek: W.A. Alberts, Wim de Meijer, Frans Smit
tekst: Robert Verweij
 
8
THE FAMILEE
FESTIVAL
muziek: Gerard Stellaard
tekst: Gerard Stellaard
 
9
LINDA WILLIAMS
HET IS EEN WONDER
muziek: Cees de Wit
tekst: Bart van der Laar
 
10
LINDA WILLIAMS
ZO IS HET LEVEN
muziek: Cees de Wit
tekst: Bart van der Laar
 

SCOREBORD

1
Het is een wonder 34
2
Marionette 27
3
Fantasie 23
4
Festival 9
5
Een nieuw begin 8
Stap voor stap 8
7
Zo is het leven 6
8
Retour 3
7
Sim sa la bim 2
8
Marianne 0


  Winnaar Nationaal Songfestival 1981  Logo Eurovisie Songfestival 1981

  Bucks Fizz - "Making your mind up"
  (Verenigd Koninkrijk)
  Winnaar Eurovisie Songfestival 1981
  Ondanks het podiumspektakel (zang, dans en veren)
  geen topnotering voor Emly Starr
  Een mooie negende plaats voor Linda Williams