Maggie MacNeal (Sjoukje Smit)

   


Israel, dat zowel in 1978 en 1979 won, was om financiële redenen niet in staat om voor de tweede achtereenvolgende keer zo'n groots festival te organiseren. Uiteindelijk bleek Nederland (NOS) de enige van alle Songfestivallanden, die de organisatie wel op zich kon en wilde nemen. Maar gezien het late tijdstip voor alle voorbereidingen stelde de NOS aan de EBU twee voorwaarden: Allereerst zou volgens hetzelfde draaiboek als in 1976 gewerkt worden en bovendien moesten de financiële bijdragen van de Songfestivallanden verhoogd worden. De EBU ging akkoord, en dus zou er toch nog een 25ste Eurovisie Songfestival komen.

Er was dit jaar geen Nationaal Songfestival. Maggie MacNeal, in 1974 nog derde op het festival in Brighton als deel van het duo Mouth & MacNeal, was eind 1979 aangewezen om Nederland te vertegenwoordigen. In een tv-uitzending van "TeleBingo", waar Maggie te gast was, maakte presentatrice Mies Bouwman het grote nieuws bekend. Het lied werd via een interne selectie gekozen. Toen bekend werd dat "Amsterdam" mede door Maggie zelf geschreven was, werd er al gauw gesproken van doorgestoken kaart. In een interview met Dagblad Tubantia, enkele dagen voor het Eurovisie Songfestival, zei Maggie: "Ik heb niets met de jurering te maken gehad. Ik hoorde achteraf dat bij de laatste vijf nummers de twee nummers zaten die wij hadden gemaakt: "Cupido" en "Amsterdam". Dat laatste is het dan uiteindelijk geworden, daar kan ik ook niets aan doen. Toen ik hoorde dat dat gebeurd was, dacht ik al: daar komt gelazer van. Ik voelde me haast bezwaard dat ik überhaupt zelf nummers had gemaakt voor dit songfestival. Maar dat was ons goed recht."

Het Eurovisie Songfestival werd gehouden op 19 April in het Congresgebouw in Den Haag. Actrice Marlous Fluitsma was de presentatrice. Vanwege de feestelijke 25ste editie, werd elk lied aangekondigd door een tv-persoonlijkheid uit het desbetreffende land, in hun eigen taal.

Israel deed dit jaar niet mee, omdat 19 April een herdenkingsdag is. Voor de allereerste keer deed een Arabisch land mee: Marokko. Samira Ben Said zong "Bitakat Hob". Duitsland stuurde voor de derde keer Katja Ebstein. Zowel in 1970 als in 1971 werd ze derde. In 1970 met "Wunder Gibt Es Immer Wieder" en een jaar later met "Diese Welt". Ook dit jaar behoorde ze tot de favorieten. Ze eindigde op de tweede plaats met "Theater", geschreven door Ralph Siegel & Bernd Meinunger.

Johnny Logan won voor Ierland met het door Shay Healy geschreven "What's Another Year". Een mooie ballad, en heel anders dan de typische Songfestivalliedjes. Vandaar dat de belangstelling voor Ierland in de week voorafgaande aan het festival zeer gering was, en bij de vele afgesloten weddenschappen tipte bijna niemand op Johnny Logan. Na de eerste 4 juries leek het of Nederland ging winnen. Oostenrijk, Turkije en Luxemburg gaven 12 punten, en Griekenland 6. Maar daarna ging het iets minder, en Maggie eindigde tenslotte op een goede vijfde plaats.


  Nederlandse inzending Eurovisie Songfestival 1980  Logo Eurovisie Songfestival 1980

  Johnny Logan - "What's another year"
  (Ierland)
  Winnaar Eurovisie Songfestival 1980