Xandra

   Xandra met Ferdi & Rob Bolland   

   Ton Op 't Hof / Paul Vink
   Ferdy Lancee / Okkie Huysdens
   Mac Sell / Sandra ReemerHet Nationaal Songfestival 1979 werd gehouden op 7 februari in het RAI Congrescentrum in Amsterdam. Martine Bijl, voornamelijk bekend als actrice, zangeres en com├ędienne, deed de presentatie.

Sandra Reemer zou voor de derde keer Nederland vertegenwoordigen na haar succesvolle optredens in 1972 en 1976. Met een nieuw imago en een nieuwe naam: XANDRA. De naam was voor de gehele band: dus voor zangeres Sandra en de muzikanten Ferdy Lancee, Okkie Huysdens, Paul Vink, Mac Sell en Ton Op 't Hof.

Vijf liedjes werden gezongen in een decor dat eruit zag als het televisie testbeeld. Er werden immers vijf nieuwe liedjes getest. Overigens mochten de liedjes door de componisten niet onder eigen naam ingezonden worden om voorkeursbehandelingen te voorkomen. In plaats daarvan moesten ze hun lied een motto geven. Na afloop werden de componisten bekend gemaakt. Tussen de liedjes door werd de jury voorgesteld, was er een reportage vanuit Jerusalem (inclusief interviews met Yardena Arazi en Izhar Cohen), en speelde Toots Tielemans zijn mondharmonica versie van "A-Ba-Ni-Bi".

"Colorado" won, en met dat lied vertegenwoordigde Xandra ons land op zaterdag 31 maart tijdens het 24ste Eurovisie Songfestival in Jerusalem. Yardena Arazi (deelneemster in 1976) en Daniel Pe'er waren de presentatoren.

Peter, Sue & Marc deden voor de derde keer mee aan het festival. Ditmaal eindigden ze voor Zwitserland op de tiende plaats. Anne-Marie David, de winnares van 1973, deed nu mee voor Frankrijk. Haar "Je Suis L'Enfant Soleil" werd derde. De meest opvallende artiesten kwamen uit Duitsland. Dschinghis Khan heette de groep, evenals hun lied. Ze scoorden de grootste hit, en er zouden na het festival nog vele grote hits volgen zoals "Moskau", "Hadschi Halef Omar", "Rom" en "Pistolero". In Jerusalem bereikte het door Ralph Siegel en Bernd Meinunger geschreven lied de vierde plaats. En voor de tweede achtereenvolgende keer won Israel. Milk And Honey zongen "Hallelujah". De overwinning werd pas door de laatste (Spaanse) jury beslist. De Spaanse Betty Massiego en haar kinderen stonden op dat moment met 1 punt voor op Gali Atari en haar jongens.

En Nederland eindigde op de twaalfde plaats. Xandra had echter wel een grote hit in landen als Denemarken en Israel. Maar Nederland vond het nieuwe imago van Xandra maar niks. Het duurde dan ook niet lang of zowel de valse paardestaart als de X verdwenen, en Xandra werd weer Sandra.LIEDJES

1
XANDRA
LIEVELING
muziek: Rob Bolland, Ferdi Bolland
tekst: Gerard Cox
ingezonden onder motto: BRUINE BOL
 
2
XANDRA
LILA LAVENDEL
muziek: Ilja Gort
tekst: Ilja Gort
ingezonden onder motto: IMKER
 
3
XANDRA
INTERCITY
muziek: Mark La Haye
tekst: Tineke Beijshuizen
ingezonden onder motto: BOTERHAM MET PINDAKAAS
 
4
XANDRA
WAAR BEN JE HEEN
muziek: Dick Ridder
tekst: Dick Ridder
ingezonden onder motto: JONKHEER
 
5
XANDRA
COLORADO
muziek: Rob Bolland, Ferdi Bolland
tekst: Gerard Cox
ingezonden onder motto: PLUMPUDDING
 

SCOREBORD

1
Colorado 203
2
Lieveling 109
3
Intercity 104
4
Waar ben je heen 68
5
Lila Lavendel 66
 


  Winnaar Nationaal Songfestival 1979  Logo Eurovisie Songfestival 1979

  Milk & Honey - "Hallelujah"
  (Israel)
  Winnaar Eurovisie Songfestival 1979