Heddy Lester

   Presentatrice Ati Dijckmeester

   Frank Affolter en Wim Hoogenkamp
   feliciteren hun winnares
   Oscar Harris / Heddy Lester

   Arjan Brass / Bonnie St. Claire

   Rita Hovink / Air Bubble

   Peter Cook / Loeki Knol

   Dick Rienstra / Maggie MacNeal

Het Nationaal Songfestival 1977 werd gehouden op 2 februari in het Congresgebouw in Den Haag. Nadat de AVRO vijf jaar lang de organisatie voor de NOS had gedaan, was het dit jaar de beurt aan de VARA. Ati Dijckmeester was de presentatrice en Willem Van Beusekom verzorgde het radiocommentaar.

Alle liedjes waren weer geheel in het Nederlands, want de EBU had de spelregels weer aangepast. Ook dit jaar weer bekende namen onder de deelnemers: Oscar Harris, Arjan Brass, Rita Hovink, Bonnie St. Claire, Loeki Knol en Maggie MacNeal. Voor Maggie een poging om voor de tweede keer Nederland te mogen vertegenwoordigen na haar succesvolle optreden in 1974. Loeki Knol was vooral bij het grote publiek bekend door haar hitsingle "Algebra" en natuurlijk door haar hoofdrol in de tv-serie "Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen, Meneer?". Rita Hovink had ook al enkele grote hits op haar naam staan, waaronder "Laat Me Alleen" uit 1976. Ook Arjan Brass had al een hit gescoord: "Leonie". Voor Bonnie St. Claire was dit het tweede Nationaal Songfestival. Heddy Lester was een relatief onbekende naam. Ze was zangeres van de groep April Showers, en tourde met haar broer Frank Affolter door de theaters. Alle liedjes werden door Ati Dijckmeester geïntroduceerd met korte limericks.

Heddy Lester won en mocht Nederland vertegenwoordigen op het 22ste Eurovisie Songfestival op 2 April in London. Door een BBC staking werd het festival echter uitgesteld tot 7 mei. Er waren weer achttien deelnemende landen. Alleen België en Duitsland zongen niet in hun eigen taal, omdat de EBU regels pas werden gewijzigd nadat beide landen de liedjes voor hun Nationale Finale al gekozen hadden. Voor België deed Dream Express mee. De zusjes Patricia, Bianca en Stella Maesen, die in 1970 als The Hearts Of Soul Nederland vertegenwoordigden, zongen nu samen met Luc Smets het lied "A Million In 1, 2, 3" en werden zevende. Ook Duitsland had bekende deelnemers: The Silver Convention, bekend van nummers als "Get Up And Boogie" en "Fly Robin Fly" zongen nu "Telegram" en eindigden op de achtste plaats.

Lynsey De Paul probeerde het samen met Mike Moran voor het Verenigd Koninkrijk. Hun "Rock Bottom" moest het echter afleggen tegen de Franse zangeres Marie Myriam. Haar "L'Oiseau Et L'Enfant" zegevierde met 136 punten. Heddy Lester kreeg 35 punten en eindigde op de 12e plaats.
DEELNEMERS

1
OSCAR HARRIS
SUPERSTER
muziek: John Brands (B. Oldy)
tekst: Ilja Gort
 
2
HEDDY LESTER
DE MALLEMOLEN
muziek: Frank Affolter
tekst: Wim Hogenkamp
 
3
ARJAN BRASS
ANNABELLE
muziek: Arjan Brass
tekst: Alexander Curly
 
4
BONNIE ST. CLAIRE
STOP ME
muziek: Peter Koelewijn
tekst: Peter Koelewijn
 
5
RITA HOVINK
TOEN KWAM JIJ
muziek: Dick Bakker
tekst: Gerrit den Braber
 
6
AIR BUBBLE
JANY
muziek: Roy Beltman
tekst: André de Groot, John Brands (B. Oldy)
 
7
PETER COOK
PINOKKIO
muziek: Peter Cook
tekst: Herman Pieter de Boer
 
8
LOEKI KNOL
IK WIL DE WERELD LATEN ZIEN DAT IK KAN DANSEN
muziek: Ad Rooijmans
tekst: Rob Chrispijn
 
9
DICK RIENSTRA
JOUW LACH
muziek: Pim Koopman
tekst: Dick Rienstra
 
10
MAGGIE MACNEAL
JIJ ALLEEN
muziek: Sjoukje Smit, Peter Bewley
tekst: Jan Kal
 

SCOREBORD

1
De Mallemolen 28
2
Stop me 23
3
Jij alleen 13
4
Pinokkio 8
5
Jouw lach 6
6
Ik wil de wereld laten zien...
Jany
Superster
5
5
5
9
Annabelle 4
10
Toen kwam jij 2
 Er waren elf provinciale jury's met elk 9 leden. Elk jurylid mocht 1 punt geven. In totaal waren er dus 99 punten te verdelen.


  Winnaar Nationaal Songfestival 1977  Logo Eurovisie Songfestival 1977

  Marie Myriam - "L'oiseau et l'enfant"
  (Frankrijk)
  Winnaar Eurovisie Songfestival 1977
  Een twaalfde plaats in London