Sandra Reemer

   Sandra met componist Hans van Hemert   Spooky & Sue

   Bolland & Bolland

   Rosy & Andres

   Sandra Reemer


Het Nationaal Songfestival 1976 werd gehouden op 18 februari in de Prins Willem Alexander Zaal van het Nederlands Congresgebouw in Den Haag. De presentator was wederom Willem Duys die aangaf dat het een moeilijke taak zou worden om het succes van "Ding-A-Dong" te kunnen evenaren.

Er waren vijf deelnemers, en voor het eerst waren er allemaal Engelstalige liedjes. De Nationale Finale was gekoppeld aan de 250ste verjaardag van de Staatsloterij. Na elk lied moest de deelnemer een balletje met cijfer trekken en zo kwam men tot het winnende lotnummer.

De deelnemers hadden allen al één of meerdere hits gescoord in Nederland zoals Spooky & Sue ("Swinging On A Star"), Bolland & Bolland ("Summer Of '71") en Lucifer ("House For Sale").

Opvallend was de deelname van zowel Sandra Reemer als Rosy & Andres. Na de vele hits van het duo Sandra & Andres, werd besloten te stoppen, omdat Andres aangaf liever meer achter de schermen te willen werken. Groot was de verbijstering en woede bij Sandra, toen slechts enkele weken na het beëindigen van de samenwerking, een single werd uitgebracht door Andres en zijn nieuwe partner Rosy, en het bleek dat Andres al enige tijd met dit project bezig was. Alle ogen waren tijdens deze Nationale Finale dus gericht op de rechtstreekse confrontatie. Sandra Reemer won de strijd én het festival!

Op 3 April werd in dezelfde zaal het 21ste Eurovisie Songfestival gehouden. Er waren achttien deelnemende landen. Oud-winnares Corry Brokken was de presentatrice. Het Verenigd Koninkrijk opende het festival met de Brotherhood Of Man en "Save Your Kisses For Me". Een lied dat al veel gedraaid werd op de Europese radiostations en ook de grote favoriet was om te winnen. Met 164 punten werd die eerste plaats ook bereikt. "Save Your Kisses For Me" haalde bovendien de eerste plaats van de hitparades in meer dan dertig landen.

Ook Catherine Ferry, die tweede werd voor Frankrijk met het lied "Un, Deux, Trois" scoorde een grote Europese hit. Israël werd vertegenwoordigd door Chocolate Menta Mastik. Eén van de zangeressen van dit trio, Yardena Arazi, zou in 1979 presentatrice worden van het 24ste Eurovisie Songfestival in Jerusalem, en in 1988 als solo-zangeres hoge ogen scoren op het festival in Dublin. Het lied "Emor Shalom" werd hier zesde. Romina Power & Al Bano zongen voor Italië en behaalden de zevende plaats. Ook in 1985 zouden ze op dezelfde plaats eindigen. Teleurstellend was het resultaat van de populaire Les Humphries Singers. Hun "Sing Sang Song" werd vijftiende. Peter, Sue & Marc deden voor de tweede keer mee voor Zwitserland. In 1971 werden ze twaalfde met "Les Illusions De Nos Vingt Ans", en nu werden ze vierde met "Djambo, Djambo". Er zouden in de komende jaren nog twee deelnames volgen.

Sandra Reemer wist de negende plaats te bereiken, en had met "The Party's Over" een grote hit in Nederland. Haar solo-carrière was in iedergeval succesvol begonnen.

DEELNEMERS

1
SPOOKY & SUE
DO YOU DIG IT
muziek: Hans van Hemert
tekst: Sue Chaloner
 
2
BOLLAND & BOLLAND
SOUVENIR
muziek: Rob & Ferdi Bolland
tekst: Rob & Ferdi Bolland
 
3
SANDRA REEMER
THE PARTY IS OVER
muziek: Hans van Hemert
tekst: Hans van Hemert
 
4
ROSY & ANDRES
I WAS BORN TO LOVE
muziek: Dries Holten
tekst: Marshal Manengkei
 
5
LUCIFER
SOMEONE IS WAITING FOR YOU
muziek: Dick Buysman
tekst: Dick Buysman
 

SCOREBORD

1
The party is over 35
2
Souvenir 30
3
Someone is waiting for you 23
4
I was born to love 17
5
Do you dig it 5
 Er waren 11 provinciale jury's met elk tien leden. Elk jurylid mocht 1 punt geven. In totaal waren er dus 110 punten te verdelen.

  Winnaar Nationaal Songfestival 1976  Logo Eurovisie Songfestival 1976

  Brotherhood Of Man - "Save your kisses for me"
  (Verenigd Koninkrijk)
  Winnaar Eurovisie Songfestival 1976
  Een negende plaats op het festival,
  en een hit in eigen land