Teach In

   vlnr.
   Chris de Wolde
   John Gaasbeek
   Rudy Nijhuis
   Ard Weeink
   Koos Versteeg
   Getty Kaspers
   Debbie (echte naam: Ria Schildmeyer)

   Albert West (echte naam: Albert Westelaken)   foto's NSF/ESF: ANP, Nationaal Archief


Het Nationaal Songfestival 1975 werd gehouden op 26 februari in de Congreszaal van de Jaarbeurs in Utrecht. De presentator was Willem Duys. Na 5 jaar was er eindelijk weer eens een Nationale Finale met meerdere artiesten: Teach In, Albert West en Debbie.

Ieder zong eerst hun eigen lied. Daarna koos een internationale jury welk lied naar het Eurovisie Songfestival mocht gaan. Nadat "Dinge Dong" gekozen was zongen Teach In, Albert West en Debbie dit lied ieder in hun eigen arrangement. En vervolgens kozen de provinciale juries de uitvoerende artiest. Teach In won ook deze ronde en zou in Stockholm de Engelse versie "Ding-A-Dong"gaan zingen.

Tijdens het 20ste Eurovisie Songfestival op 22 maart moest Teach In als eerste beginnen. Er was weer grote concurrentie: The Shadows deden mee voor het Verenigd Koninkrijk met "Let Me Be The One", en Wess & Dori Ghezzi zongen "Era" voor Italië. Er deden negentien landen mee. Turkije was er voor de allereerste keer bij, wat weer reden was voor Griekenland om niet mee te doen. Voor het eerst werden de jury-punten gegeven zoals we ze nu nog kennen: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 12.

Nederland was het enige land dat van iedere jury punten kreeg, en Teach In eindigde met 152 punten op de eerste plaats! Het was groot feest in Nederland én in Enschede, de stad waar Teach In vandaan kwam.

DEELNEMERS

1
ALBERT WEST
IK HEB GEEN GELD VOOR DE TREIN
muziek: Job Maarsen, Jacques Swart
tekst: Gerrit den Braber
 
2
TEACH IN
DINGE DONG
muziek: Dick Bakker
tekst: Will Luikinga
 
3
DEBBIE
CIRCUS
muziek: Hans van Hemert, Dries Holten, Toon Gispen, Eddy Ouwens, Marshal Manengkei
tekst: Hans van Hemert, Dries Holten, Toon Gispen, Eddy Ouwens, Marshal Manengkei
 

SCOREBORD

1
Dinge dong 4
2
Ik heb geen geld voor de trein 1
3
Circus 0
 
 
1
Teach In 56 rozen
2
Albert West 33 rozen
3
Debbie 11 rozenEen internationale vakjury bestaande uit: Sid Lawrence, Wally Bishop, George Lemel, Will Tura en Bert Paige, en onder voorzitterschap van Dick van Bommel kozen het winnende lied. Een andere jury, samengesteld uit 100 mensen uit de 11 provincies, kozen, door middel van het geven van een roos, de uitvoerende artiest. Uiteindelijk bleek de vaas van Teach In de meeste rozen te bevatten.


  Winnaar Nationaal Songfestival 1975  Logo Eurovisie Songfestival 1975

  Teach In - "Ding-a-dong"
  (Nederland)
  Winnaar Eurovisie Songfestival 1975