Mouth & MacNeal

   
Het Nationaal Songfestival 1974 werd gehouden op 27 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. De presentator was Willem Duys. Net als in 1972 was er nu weer gekozen voor een populair duo: Mouth & MacNeal, oftewel Willem Duyn en Sjoukje Smit - van 't Spijker.

Er werden drie liedjes in het Nederlands gezongen, maar het winnende lied zou tijdens het 19e Eurovisie Songfestival in Brighton (Verenigd Koninkrijk) in het Engels worden gezongen. "Ik Zie Een Ster" werd dus "I See A Star".

Er was grote concurrentie: Gigliola Cinquetti (de winnares van 1964) voor Italië, Olivia Newton-John voor het Verenigd Koninkrijk en een groepje uit Zweden, dat uiteindelijk Eurovisie-historie zou schrijven: Agnetha, Björn, Benny en Annifrid, oftewel ABBA!

Met "Waterloo", en een dirigent verkleedt als Napoleon, won Zweden overduidelijk. Na het Eurovisie Songfestival werd ABBA de populairste en bestverkopende groep van de jaren zeventig.

Er deden dit jaar zeventien landen mee, en Griekenland maakte haar debuut. Mouth & MacNeal deden het uitstekend: "I See A Star" behaalde de derde plaats!

LIEDJES

1
MOUTHE & MACNEAL
LIEFSTE
muziek: Hans van Hemert
tekst: Lennaert Nijgh
 
2
MOUTH & MACNEAL
ZOALS DE OUDJES ZONGEN
muziek: Peter Schoonhoven, Hans Bouwens, John Möring
tekst: Peter Schoonhoven, Hans Bouwens, John Möring
 
3
MOUTH & MACNEAL
IK ZIE EEN STER
muziek: Hans van Hemert
tekst: Gerrit den Braber
 

SCOREBORD

1
Ik zie een ster 79
2
Liefste 19
3
Zoals de oudjes zongen 12  Winnaar Nationaal Songfestival 1974  Logo Eurovisie Songfestival 1974

  ABBA - "Waterloo"
  (Zweden)
  Winnaar Eurovisie Songfestival 1974